Военните проекти очаквано поскъпнаха с над 500 млн. лева

Каракачанов обеща бързи сделки без политически пристрастия

Военните проекти очаквано поскъпнаха с над 500 млн. лева
Проектите за купуването на нови тип изтребители и бронирани машини очаквано поскъпнаха общо с над 500 млн. лева до над 3.2 млрд. лева. Това стана след като правителството включи във финансовата схема и Данъка добавена стойност (ДДС). В сряда кабинетът предложи на парламента да одобри двата проекта, а военният министър Красимир Каракачанов обяви амбиция да стигне до сделки още в рамките на тази година.
 
Проектът за купуването на най-малко 8 нови изтребители ще излезе 1.8 млрд. лева с ДДС и ще се изплаща десет години, а този за 150 бронирани машини ще стигне 1.464 млрд. лева с ДДС, които ще се плащат 12 години.
 
По-рано военният министър Красимир Каракачанов каза, че до края на май ще внесе и проекта за два нови патрулни кораба. Ако в цената му влезе и ДДС, вероятно и той ще надмине 1 млрд. лева.
 
Това са трите най-големи сделки от модернизацията, като правителството планира да ги реализира едновременно. Те обаче биха били сериозно предизвикателство и за държави с далеч по-голям Брутен вътрешен продукт и много анализатори се съмняват в успешния им изход.
 
"Надявам се до края на годината да сме пред сключване или със сключен договор. Няма да има политически или геополитически предпочитания, който даде най-добрата оферта за цени, поддръжка и въоръжения, той ще бъде предпочетен", каза Каракачанов.
 
Нов фаворит за самолетите   
 
Каракачанов обясни, че в проекта за нов тип изтребители ще бъдат поканени както досегашните участници, така и нови фирми. 
 
"До момента шест фирми са проявили интерес. Даваме опция за нови или за втора ръка самолети", каза министърът. 
 
Проектът за покупката на нови изтребители беше на финалната фаза и дори беше избран победител – шведските машини "Грипен". 
 
Управляващата партия ГЕРБ обаче инициира парламентарна проверка на проекта, която установи нередности в организирането му, довели до декласиране на офертата за изтребители Ф 16, и препоръча да се съберат нови предложения.
 
Първоначалната идея бе МО да обмисли да поиска нови оферти само от страните и компаниите в досегашната шортлиста - Швеция и компанията "СААБ" за нови машини "Грипен", САЩ и Португалия за изтребители "втора ръка" Ф-16 и Италия за "втора ръка" "Юрофайтър". Но в крайна сметка кръгът ще бъде разширен.  
 
Каракачанов обясни, че в проекта ще влязат и френските изтребители "Рафал", американските Ф 18, модернизирани Ф-16 от Израел и нови "Юрофайтър" от Германия. 
 
Намерението на МО да иска оферти за нови Ф 18 и "Юрофайтър" е безсмислено, тъй като това са мощни и модерни машини, чиято покупка, а още повече експлоатация и поддръжка, затрудняват далеч по-богати от България страни. Само преди няколко месеца Каракачанов призна, че България няма пари и за самолети "Рафал".
 
Така на практика в играта реално влиза само един нов участник и това е Израел. Хърватия договори с Израел покупката на 12 употребявани израелски изтребители Ф-16C/D за около 420 млн. евро и подобна оферта влиза в българските възможности.
 
Каракачанов съобщи в сряда, че РСК "МиГ" няма да бъде поканена, защото към Русия има санкции, а и "говорим за производство на техника съвместима със стандартите на ЕС и на НАТО".
 
Много интереси в конкурса за бронираните машини
 
Каракачанов обясни, че в проекта за нови бронирани машини се предвижда и включването на  българската индустрия при реализирането му. 
 
Доскоро този проект вървеше най-бавно, но в последните месеци той бе форсиран и сега се смята за най-приоритетен.
 
Около проекта има много бизнес и политически интереси и се очаква сериозно напрежение.
 
Интерес към него имат мултинационалната компания General Dynamics, американската  Textron, германската Rheinmetall, финландската Patria и други.
 
Новите кораби едва ли скоро ще плават
 
Сделката за строителството на два нови военни патрулни кораба за общо 820 млн. лева без ДДС пропадна, след като спечелилата фирма МТГ "Делфин", която единствена бе подала оферта, се отказа изненадващо в последния момент.
 
Официалната причина за конфуза, посочена от МО, бе начисляването на ДДС върху военните проекти.
 
Според военни експерти обаче дори и с 820 млн. лева строителството на два нови модерни военни патрулни кораба би било предизвикателство за която и да е компания.
 
Към момента бъдещето на този проект изглежда най-съмнително. Възможно е Военноморските сили да намалят изискванията си към новите машини, за да влязат в бюджета, но най-вероятно е проектът да остане на трупчета.
 
Най-вероятният сценарий е министерството да инвестира средства в ремонта на старите кораби, на които разчита от години.
Споделяне

Още по темата

Още от България