Военните разрешиха на рейнджърите да се сбогуват с близките си

С полет на Боинг 737 на американската компания "Маями еър" в три часа тази нощ от летище Пловдив излетя първата част от втората група на втория български батальон за Ирак, предаде БТА.

Всички рейнджъри имаха възможността да се видят и сбогуват с близките си тях за разлика от предишните две групи, на които това право бе отказано от съображения за сигурност. Ротацията на българския батальон започна на 15 януари, когато за Ирак заминаха първите 157 военнослужещи. След отпътуването на първите две групи в медиите излязоха заглавия, че войници прегръщат вместо роднините си военния министър Свинаров и днес режимът бе променен.

Днес следобед от летище Пловдив ще излети и останалата част от втората група.

Междувременно 76 бойци от първия пехотен батальон в Ирак пристигнаха на летище "София". Тази нощ се очаква да се върнат още около 77 военнослужещи от батальона.

Пръв от самолета слезе старши националният представител полк. Панайот Панайотов, който рапортува на началника на Генералния щаб на БА ген. Никола Колев. Ген. Колев и заместник-министърът на отбраната Иво Иванов поздравиха лично всеки един от военнослужещите.

Бойците не бяха допуснати до чакащите ги техни близки заради карантината и бяха откарани с автобуси в поделението в Мусачево, където ще им бъдат направени медицински прегледи.

В отговор на журналистически въпрос ген. Никола Колев заяви, че се отнася положително към предложението на комитета на войнишките майки обезщетенията за загиналите наборни военнослужещи да се приравнят към тези за загиналите в Ирак - т.е. да получат по 20 000 лева. Ген. Колев призна обаче, че съдействие в тази посока е извън правомощията на ГЩ, но ръководството не възразявало овластените институции да вземат адекватните решения.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?