Военните разузнавачи минават през детектор на лъжата

В службата с най-много кадри на комунистическия режим ще има проверка за лоялност

Военните разузнавачи минават през детектор на лъжата

Военните разузнавачи и сътрудници на спец службата ще минават през детектор на лъжата за проверка на лоялността им. Това е предвидено в нова наредба за психологическото осигуряване в служба "Военна информация" към Министерството на отбраната.

Новите разпоредби са предложени за обществено обсъждане от военния министър в оставка Николай Ненчев, който през мандата си премина през серия скандали около службата.

Военното разузнаване ще може да използва детектор на лъжата и при проверката на кандидатите за работа, както и в други случаи, които обаче остават класифицирана информация.

Подобна практика е обичаен инструмент в специалните служби, а сега ще бъде официално регламентирана и във Военното разузнаване. Наредбата се приема в изпълнение на Закона за военното разузнаване, след като службата десетилетия работеше на практика без законова регламентация.

Тя предвижда и сериозна психологическа помощ за военните разузнавачи, включително насочването им към най-подходящата за тях работа.

Ще се реагира и при емоционален дисконфорт, лични кризи, влошени отношения в колектива и други случаи.

Миналата година Ненчев съобщи, че 39 % от заемащите командни длъжности във военното разузнаване са назначени преди 1991 година, като този процент е двойно по-голям в сравнение с останалите служби. Освен това 6% от командващите са преминали през специални школи в бившия Съветски съюз.

По това време Ненчев влезе в спор с ръководството на военното разузнаване заради нежеланието на службата да изпълни закона и да предаде архивите си на Комисията по досиетата.

Тогава Ненчев предложи освобождаването на тогавашния директор на службата Веселин Иванов, като обясни, че двамата не са постигнали "консенсус по важни въпроси относно работата на службата, особено по кадровото ѝ развитие, където 39% от ръководния състав е

назначен преди 1991 г.”.

Службата е част от дългогодишния дебат около реформата на разузнаването, като една от идеите беше тя да бъде слята с цивилното разузнаване – Държавна агенция "Разузнаване", за да се избегне дублирането на функции и да се постигне по-добра координация, а във военното разузнаване да остане само т.нар. войсково разузнаване.

Всички опити в тази посока обаче бяха парирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?