Военните са готови с окончателния доклад за атентата в Кербала

Докладът на вътрешноведомствената комисия за инцидента в Кербала, при който загинаха петима българи, е изготвен изцяло и е подписан от всички членове на комисията, съобщи министърът на отбраната Николай Свинаров по БНР. Той уточни, че точно в този вариант без допълнителни редакции ще бъде представен още в понеделник на президента, на премиера и в Народното събрание.

Свинаров обясни, че указанията за доработка на доклада са били продиктувани от обстоятелството, че комисията е пропуснала обобщаването и излагането на "някои ясни факти по цялостната документация и по събраните по друг път данни за инцидента в Кербала".

Командирът на първия ни батальон в Кербала подп. Петко Маринов и последната група от рейнджърите заедно с документацията на батальона се завърнаха в нощта срещу събота. Военна полиция не допусна репортери до тях, отбелязват днешните медии.

За нас беше изключително важно докладът да бъде пълен и ефективен и въпреки че не познавам текста на окончателния му вариант, съм убеден, че няма да има допълнителни преработки, подчерта министърът на отбраната.

Той допълни, че доработката на доклада се наложила, за да бъдат набелязани "всички мерки, които трябва да се вземат, за отстраняването на евентуално допуснати слабости при действията на първия контингент в Кербала".

Свинаров повтори, че целта този доклад не е да посочи виновници, това било работа на следствието и прокуратурата.

Той бе категоричен, че няма данни от Военното разузнаване, които да касаят дейността на наши мисии извън страната или в нея, която да не е предоставяна на Генералния щаб.

Докладът ще бъде обсъден на заседание на Съвета по сигурността при премиера във вторник.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: