Военните сделки стават залог за стабилността на управляващата коалиция

Каракачанов показа, че не е готов да се откаже от тях и ГЕРБ ще трябва да се съобразява

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов показа, че не е готов да приеме отлагане на двете големи сделки от модернизацията на армията заради икономическата криза, която ще бъде повлечена от епидемията с коронавируса.

Преди две седмици финансовият министър Владислав Горанов публично допусна възможност военните проекти да бъдат отложени заради антикризисните мерки и още тогава източници на Mediapool съобщиха, че Каракачанов не приеме подобна идея. Тази неделя военният министър официализира твърдата си позиция, че държи военните сделки да се осъществят по план, като избра по-удобен адресант да я заяви – лидерът на БСП Корнелия Нинова.

След като тя на практика повтори идеята на Горанов за замразяване на военните проекти, Каракачанов обяви, че "всеки некадърен политик се познава по това, че първо посяга на армията", която не била "бира-скара".

Тази реакция обаче по-скоро е насочена към коалиционните партньори на ВМРО в управлението – ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов и Горанов не подхванаха на сериозно идеята за стопиране на военните сделки, но тя може пак да излезе на дневен ред, и Каракачанов използва разпрата с Нинова да покаже какво може да стане в подобен случай.

Тази година бе планирано военното министерство да завърши сделките за нови патрулни кораби и бронирани машини на обща стойност 2.5 млрд. лева. Военното министерство смята за възможно да постигне договори за разсрочено изплащане на сделките за по осем години или дори по-малко.

В неделя новият началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов, каза, че в актуалната ситуация проектите за армията ще останат приоритет. По думите му е "възможно разсрочване на плащането им, но модернизацията върви по план".

Решението за скъпите проекти обаче е в ръцете на управляващата коалиция.

ГЕРБ не се съобрази с предизборното обещание на Каракачанов да върне наборната казарма, но му даде възможност да се измъкне, като подготви т.нар. доброволна служба.
Не е изключено да се стигне и сега до компромис, като например да бъде изпълнен само един от проектите.

Към момента изглежда много по-вероятно това да е закупуването на бронирани машини за сухопътните войски, въпреки че сделката е по-скъпа – 1.5 млрд. лева, и подготовката ѝ изостава.

Проектът за два нови патрулни кораба е на финалната права, като там вече има избран дори победител. Това е германската фирма "Люрсен", като се очаква да има и български подизпълнител.

Този проект обаче вече беше отлаган на подобен етап и се смята за не толкова важен в сравнение с бронираните машини.

Източници от МО допуснаха, че ситуацията може да рестартира проекта за бронираните машини, който зацикли в последно време, и правителството дори да го реши с междудържавни преговори, както това се случи с проекта за нови изтребители.

Правителството договори в преки преговори със САЩ новите машини. 

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари