Военните се надяват на 18 млн. лв. от продажба на имоти

Шест бивши военни имота, оценени за повече от 18 млн. лв. от данъчните, се обявяват за продан с решение на правителството, взето в сряда.

Четири от бившите казарми се намират в Сливен. Най-скъпият терен е за 8.9 млн. лв. Състои се от 34 сгради, разположени върху 78 585 кв. м. В града се продава и бивш поземлен имот на военните от 142 909 кв. м с четири сгради с данъчна оценка 586 678 лв. Останалите два терена, от които армията вече няма нужда, са в Ямбол и Монтана. Търговете за имотите ще стартират от сума с 10% по-висока от данъчната им оценка.

С друго свое решение кабинетът обяви за частна държавна собственост още 12 терена, от които армията вече няма нужда. Преобразуването им ще даде възможност за предоставянето им за други държавни нужди или продажба. Сред тях са два апетитни имота от 6 и 2 дка на столичния бул. "Подп. Калитин".

Другите имоти са в Разградска и Кърджалийска област, както и в местността “Акротирия” край Несебър. Именно там е базата на НСА, чиито прилежащи територии станаха повод за студентските протести. НСА няма акт за собственост на терените и те са реституирани на частни собственици, които вече строят хотели.

Ще бъде променена собствеността и на два военни имоти в Русе. Единият е от 27.5 дка с четири сгради, а вторият се състои от 48 сгради и 10 подземни съоръжения, басейн, бетонова естакада и сграда в незавършен строеж.

Три сгради на Министерство на отбраната в Пампорово ще бъдат предоставени на МВР за нуждите на пожарникарите в курорта.

Споделяне

Още от Имоти