Военните шефове в България се главозамаяха

Реформата в българския отбранителен сектор не е стигнала до никъде, в Министерство на отбраната са се главозамяли заради бъдещото ни членство в НАТО, а в Генералния щаб има руски говорители, които не знаят много за НАТО.

Това констатира проф. Дежфри Саймън от Американския институт по отбрана в интервю за Би Ти Ви.

"Ако 11 септември не се беше случил, шансовете на България и Румъния да получат покани в Прага вероятно не бяха много големи", заяви Саймън. Той отбеляза, че е в интерес на западните партньори да има жизнеспособни демокрации на Балканите, за да дават пример.

Най-големият принос, който България може да даде, е да подреди собствената си къща, посочи проф. Саймън като подчерта, че в никакъв случай не подценява подкрепата на страната за мисиите в Ирак и в Босна.

В известна степен отбранителният сектор в България е главозамаян от успеха, каза проф. Саймън и посочи, че военната реформа не е стигнала доникъде в последните 12 месеца.

"Гледам Министерството на отбраната и виждам Иво Иванов (зам.министър, б.р.), който е маргинализиран. Соня Янкулова е заместник-министър, но замина за Лондон отново. Трудно е да се каже кой какво прави от страна на цивилното ръководство на министерството", безпощаден от професорът и продължава с Генералния щаб:

"Генералският състав е под ръководството на ген. Колев, а всички обучени на Запад генерали са тук във Вашингтон, Пондев - в Лондон, Събев - в Брюксел и на практика имаме руски говорители, които не знаят кой знае колко за НАТО. И питам - кой какво прави сред генералския състав?"

Има липса на прозрачност в реформата в сферата на отбраната, констатира проф. Саймън и заключва: "Мой добър приятел, българин, ми каза миналата седмица, какъв всъщност е проблемът, просто ще изпратим повече войски в Ирак, с други думи, все същата си е играта и така я играем, но това не е решение".

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?