Бангладеш по български

"Военните" шивачки в Калофер обявиха гражданско неподчинение

"Интендантско обслужване" навъртяло за година и половина 1 млн. лева загуби

"Военните" шивачки в Калофер обявиха гражданско неподчинение

 

Шивачките от “Интендантско обслужване” ЕАД – Калофер обявиха гражданско неподчинение заради неплатени заплати и злоупотреби с труда им. Шивачките са работили по шест дни в седмицата за заплати от 200 лева, които в крайна сметка не са и получили. 

 

Стопанинът на дружеството, което напомня за някои практики в експлоатацията на труда в страни като Бангладеш, е военното министерство, за което българските данъкоплатци осигуряват минимум 1 млрд. лева годишно.

 

След стачката на жените, които са затънали в дългове и едвам свързват двата края, бяха изплатени заплатите за май и част от възнагражденията за юни, но те са обявили, че няма да работят докато не им бъдат покрити всички задължения.

 

С няколко дни закъснение от Министерството на отбраната съобщиха, че министърът Ангел Найденов освобождава директора Соня Неделчева и Съвета на директорите на дружеството.

 

Проверка в дружеството установила, че първото полугодие дружеството е приключило със загуби в размер на 315 хиляди лева. Загубите за миналата година са 707 хиляди лева.

 

"Тези негативни резултати са допуснати, въпреки че Министерството на отбраната е осигурило пълен обем на работа на дружеството, включително и в почивни дни", заявиха от МО.

 

"Спонтанно, но справедливо"

 

Кметът на община Калофер Румен Стоянов коментира пред "Фокус", че решението на шивачките да не работят е "малко спонтанно, но справедливо".

 

Напрежението не е от вчера там, то е от години. Проблемите им са поставени на вниманието на Министерството на отбраната, каза Румен Стоянов.

 

По думите му, работниците искат смяна на директорката Соня Неделчева, най-вече заради отношението ѝ към тях, което е потресаващо.

 

Те искат да се знаят всички злоупотреби в завода и защо той продължава да е в такъв вид.

 

Засега поръчки за работа има, но не им се плаща, каза още Румен Стоянов.

 

"Шием шест дни в седмицата за 200 лева"

 

По информация на БНТ от година и половина шивачките нямат и ваучери за храна.

 

Работят по девет часа на ден. В събота също.

 

"Поръчките си изпълняваме, защото знаем, че трябва да вземем заплати и накрая заплатите ги няма", каза Василка Иванова.

 

В предприятието в Калофер се шие всичко за българската армия – от униформи за сухопътните войски до парашути за ВВС. Трудът обаче е много евтин. Заради ниските разценки за различните манипулации средната заплата на шивачките е 200 лева.

 

"От години наред тези разценки не се вдигат не знам защо, ние работим за нула-нула не знам какви стотинки", сподели Йорданка Радулова.

 

Всички в "Интендантско обслужване" - Калофер имат дългове в магазините от региона. Отдавна са достигнали лимита, който продавачите им отпускат.

Споделяне

Още по темата

Още от България