Военните ще информират за екофона край "Ново село" след всяко учение

След всяко учение на полигона "Ново село" Министерство на отбраната ще запознава обществеността с резултатите от изследванията на екологичната обстановка, са обещали от военното министерство на работна среща с кметове от региона.

Полигонът в Сливенско е най-харесван от САЩ за учебна база и се очаква да бъде избран за по-чести учения на американски и натовски сили след предислоцирането на американски военни от Централна Европа на Изток.

От вчера на полигона е разположена Централната подвижна лаборатория към Българската армия, съобщиха от МО. След всяко учение тя извършва анализ на почвата, въздуха и водата. Дейността ѝ след учението "Булуарк - 2004" ще приключи в края на другата и тогава резултатите ще бъдат огласени.

След обгазяването на Стара Загора на 6 август, депутати от БСП обвиниха военните, макар по-късно да бе установено категорично, че замърсяването е от ТЕЦ "Марица Изток", а не от полигона "Змейово". Старозагорската депутатката Емилия Масларова тогава повдигна въпроса и за вредите от учението в "Ново село", в което участваха и американски части.

МО ще запознава местната общественост с резултатите от изследванията на екологичната обстановка след всяко учение, въпреки че не е констатирано нарушаване на екологичните норми в региона, информират от министерството.

Посочва се, че освен необходимостта от официално становище за състоянието на екофона, е бил поставен и въпрос за възможностите за набиране на работна ръка от региона.

Представителите на местната изпълнителна власт изрично подчертали, че нямат претенции към МО за набирането на работна ръка, обслужваща учения на полигона. Те нямали претенции и към представителите на въоръжените сили на САЩ, участвали в последното учение "Булуарк-2004", се посочва в съобщението на пресцентъра на военното ведомство.

В срещата, инициирана от министър Николай Свинаров, са участвали директорите на дирекции "Международно сътрудничество" и "Отбранителна политика" Никола Михайлов и полк. Никола Яков, народни представители от Сливен, и.д. областният управител на Сливен Христина Чолакова, кметовете на община Котел и селата Мокрен, Падарево, Седларово и представители на Инициативния комитет от с. Мокрен.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?