Военните убедили НАТО да си запазим подводниците

България е постигнала споразумение с НАТО да запази и двете си подводници в състава на Военноморските сили, заяви във вторник началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев.

Още преди решението на НАТО през 2002 г. България да бъде поканена за член на Алианса, експертите на пакта непрекъснато спореха с българските военни, които искаха армията ни запази и поддържа двете подводници, от които само едната в момента е оперативна. Според аргументите на НАТО, това е излишен разход за военния флот, чиято основна цел трябва да е осигурявана на бреговата охрана.

Днес ген. Никола Колев заяви, че промяната в мнението на Алианса дошла след анализ на операцията на НАТО в Средиземно море "Актив индевър" за контрол на корабоплаването и след сигнали, че Черно море става притегателна зона за международния терористичен и престъпен трафик. По тези причини Алиансът е отстъпил от искането за съкращаването на българските подводници.

След 11 септември в Средиземно море, по силата чл. 5 от Вашингтонския договор се осъществява операцията "Актив индевър", която контролира корабоплаването в Средиземноморския регион. Ескортират се кораби, превозващи ценни и атрактивни за терористи товари. Опитът от тази операция даде основание да се преоцени необходимостта от подводници, посочи днес ген. Колев.

Той каза, че в момента се водят разговори и се планира разширяване на операцията "Актив индевър" и в Черно море.

По думите на Колев, без подводници не може да се осъществява постоянен контрол на морския трафик. Подводниците са необходими вече не толкова като огневи средства, а като възможности за разширяване на зоната за наблюдение и контрол, обясни генералът.

По думите му подводниците дават и възможност за борба с подводни плавателни апарати, за каквито има сведения, че много терористични организации търсят начини да придобият; без подводници не може да се води и подготовката на надводния флот за борба с тях.

Първият зам.шеф на Генщаба вицеадмирал Петър Петров каза, че батерията на оперативната в момента подводница "Слава" ще ѝ осигури още 3-4 години живот.

Междувременно България ще води преговори за покупката на старо на две НАТО-вски леки дизелови торпедни подводници.

В одобрените от правителството 11 проекта за модернизация на армията не са заделени средства за покупката на нови подводници, но ще се търси някаква политическа цена за сключване на сделката, каза Колев.

Според началникът на Генералния щаб, подводниците са скъпи като инвестиция, но са по-евтини за поддръжка от обикновените кораби.

Споделяне

Още от България