Военните удари на САЩ в Ирак нямат срок и могат да се разширят

Военните удари на САЩ в Ирак нямат срок и могат да се разширят

Президентът на САЩ Барак Обама не е фиксирал крайна дата за военните удари в Ирак, съобщи Белият дом и допълни, че това ще зависи от ситуацията по сигурността там, предаде Ройтерс.

Разрешението на Обама за ограничени военни действия в Ирак може в бъдеще да включва повече военна помощ за иракските сили за сигурност, щом бъде формирано ново "приобщаващо" правителство, каза говорителят на Белия дом Джон Ърнест, цитиран от БТА в събота.

Ърнест допълни, че първоначално американската подкрепа ще се състои във военни удари в защита на американския персонал, работещ в Ирак, и в отговор на извънредната хуманитарна ситуация в планината Синджар.

САЩ обаче имат и трета цел, "свързана с нашето вярване и ангажимент да подкрепяме иракските и кюрдските сили за сигурност, докато обединяват страната и отблъскват заплахата", която представляват бойците на "Ислямска държава". Той допълни, че няма да бъдат изпращани американски войски в страната.

Междувременно САЩ извършиха нови два въздушни удара в Ирак срещу позиции на джихадисти от организацията "Ислямска държава", съобщиха световните агенции.

Според съобщение на Пентагона е нанесен удар с безпилотен самолет срещу минохвъргачка. При атаката "са били елиминирани терористи", уточнява Франс прес. При втория удар е бил бомбардиран конвой на джихадистите и минохвъргачка близо до столицата на автономния Иракски Кюрдистан Ербил.

САЩ се намесиха директно в Ирак за пръв път след изтеглянето на своите войски оттам през 2011 г., отбелязва Франс прес.

В същото време германската авиокомпания "Луфтханза" и британската "Бритиш еъруейз" преустановиха временно полетите си над Ирак и до Иракския Кюрдистан заради обстановката там, предаде Франс прес.

"Луфтханза" съобщи, че преустановява временно полетите си от Франкфурт и Виена за Ербил до 11 август. Над Ирак преминава пътят на самолетите, летящи от Европа за Азия и Близкия изток. По-рано и САЩ забраниха на американските превозвачи да летят над Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят