Военните в Мианма обвиняват свалената лидерка в корупция

Военните в Мианма обвиняват свалената лидерка в корупция

Нови обвинения в корупция, предявени срещу задържаната лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи бяха излъчени по националната телевизия днес, докато армията се опитва да подкрепи аргументите си за извършения миналия месец преврат срещу правителството, предаде ДПА.

В предаването беше показан бизнесменк, който обяснява как е предавал пликове с пари на Су Чжи и нейни приближени от 2017 г. насам. Той твърди, че общо е предал над 375 000 долара, при четири различни случая.

Освен това се съобщава, че бизнесменът е бил признат за виновен в корупция и че националната комисия срещу корупцията води разследване.

Аун Сан Су Чжи беше свалена с преврат на 1 февруари, извършен от военните. След това те предявиха срещу нея обвинения, вариращи от нелегален внос на уоки-токи до лошо управление на борбата срещу коронавируса и всяване на раздор чрез подтикване на други да извършат престъпления срещу държавата, припомня ДПА. Според външни наблюдатели армията по този начин се опитва да отстрани най-популярния политик в страната. Военните многократно отправяха обвинения за фалшификации на изборите, но не предоставиха никакви доказателства.

Адвокат на Су Чжи отхвърли новите обвинения, подчертавайки, че говори не като юрист, а като гражданин на Мианма, и че вярва в нейната честност. "Можете да я критикувате по много начини, но не можете да я обвинявате с толкова нелепи обвинения. Никой не вярва, че тя е корумпирана", заяви той пред ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят