Военните в Тайланд привикаха политици и разпръснаха протестите

Военните в Тайланд привикаха политици и разпръснаха протестите

Главнокомандващият тайландската армия генерал Прают Чан-оча пое ролята на премиер на страната ден след като обяви държавен преврат.


"През времето, през което ние няма да имаме друг човек за премиер, правомощията на премиера ще се поемат от ръководителя на Националния съвет за поддръжка на мира и на реда ", се казва в разпореждане на армията, в което се визира генерал Прают.


Сваленият вчера временен премиер на Тайланд Ниватхамронг Бунсонгфайсан се отзова на призовката на военния режим. Общо 38 души са откликнали на призива на военните да се явят пред Националния съвет за поддръжка на мира и на реда.

 

Бившият премиер на Тайланд Инглук Шинаватра, свалена от власт със съдебно решение в началото на май, също пристигна в база в Банкок, a по-късно в петък военните съобщиха, че ще бъде задържана.

 

Според тайландски медии няколко ключови политици от бившата управляваща партия "За тайландците" са били освободени след разговорите с военните. Засега не е известно какви теми са били обсъдени на срещата в базата.


Същевременно военните, управляващи страната, забраниха на 155 души, в това число политици и активисти, да напускат Тайланд, посочва Ройтерс, като се позовава на съобщение, излъчено по тайландската телевизия. Сред тези хора е и Инглук Шинаватра.


След преврата вчера военните са разпръснали протестни лагери на проправителствените сили и на опозицията, издигнати в столицата Банкок и в други тайландски градове.

 

Военното положение дава право на армията да въведе комендантски час, цензура в медиите и да забрани масовите демонстрации, да прибягва до арести и да използва оръжие в случай на безредици, а също да мобилизира гражданското население.

Въвеждането на военно положение става след продължаващи вече шест месеца антиправителствени протести с искане за оставка на правителството и ден след като изпълняващият длъжността премиер на Тайланд Ниватхамронг Бунсонгфайсан отказа да се оттегли. При протестите за половин година загинаха 28 души и 800 бяха ранени.


ООН изрази безпокойство във връзка с военния преврат, като обяви, че поемането на властта от армията може да ограничат основните свободи на тайландците.


"Напомняме на тайландските власти задълженията им според международните закони за защита на човешките права, които строго ограничават прилагането на извънредни пълномощия. Призоваваме властите да вземат всички необходими мерки, за да гарантират, че ще бъдат зачитани основните човешки права", заяви Равина Шамдасани, говорителка на ООН за човешките права.


Европейският съюз настоя за "бързо връщане на законния демократичен процес в Тайланд" и призова за скорошно провеждане на заслужаващи доверие избори, които да са открити за участие за всички страни, предаде Франс прес.

 

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че за втори път в разстояние на едно десетилетие в Тайланд се извършва преврат.

 

Има обаче индикации, че сега промяната ще е по-сурова и ще включва и големи ограничения върху тайландските медии, пише в. "Ню Йорк таймс". Военният преврат се възприема като победа на елита в Тайланд, който се разочарова все повече и повече от народната демокрация и години наред се опитваше да намали властта на Таксин Шинаватра и на неговата сестра Инглук, ползващи се с подкрепата на аграрния тайландски север, допълва вестникът, цитиран от БТА.

 

Британският "Индипендънт" припомня, че генерал Прают Чан-оча е бил влиятелна военна фигура и по време на преврата от 2006 г., свалил от власт Таксин Шинаватра. Туристите в Тайланд и хората, планирали да отидат там, гледат с нарастващо безпокойство случващото се в страната, допълва изданието.

 

Въпреки уверенията на военните за сигурността на чужденците и дипломатите, британското външно министерство предупреждава, че може да има пропита с насилие реакция на новината за преврата, която може да изложи на риск сигурността на туристите, посочва "Индипендънт".

 

Превратът и наложеният комендантски час на територията на цял Тайланд изпразниха пълните от хора улици на тайландските градове, принудиха баровете, ресторантите и магазините да затворят врати, накараха медиите да замлъкнат, а десетки хиляди туристи из курортите да останат по хотелите си, посочва в. "Дейли телеграф".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?