След като пътят за Синеморец бе залят и затворен за движение

Военните взривиха устието на Велека заради разлив на реката

Залетият мост на пътя за Синеморец. Снимка: Глобус нюз

Сапьори от Военноморската база в Атия взривиха пясъчната коса на река Велека и тя вече е отпушена, съобщи във вторник областният управител Павел Маринов, цитиран от БГНЕС.

"Беше решено, че ако не се прави пробив на пясъчната коса, за да може устието да пропуска водата, нивото ще продължи да се покачва и е възможно да стигне до 2 метра наводняване", поясни Маринов.

По думите му "заради отрицателният демографски фактор, обезлюдяването на района, няма достатъчно хора в селото извън сезона", които биха могли да помогнат за изчистването на устието на реката, за да се избегне взривяването.

Според него не е сполучлив вариант и да се направи мост, защото това е скъпо съоръжение, което няма да промени запушването на устието. Такива процеси се случват, когато има буря и по-засилено вълнение в обратна посока.

В общината е въведена система за мониторинг. На 4 часа кметовете от селата в общината трябва да информират каква е обстановката, дали има ток, вода, проходими ли са пътищата и дали има зареждане със стоки от първа необходимост по магазините. До този момент няма села без ток и вода в Община Царево.

След падналия сняг и силните ветрове в последните няколко дни около 3000 почистващи машини осигуряват проходимостта на пътната мрежа в страната.

Остава бедственото положение в общините в Източна България Дългопол и Руен. В Руен се очаква то да бъде отменено до часове, тъй като няма селища без ток, вода и телефон. Няма откъснати села, но денят остава неучебен за училищата в общината. Кризисният щаб ще следи ситуацията заради очакваните валежи тази нощ.

Нови обилни снеговалежи и усложнена пътна обстановка се очакват в сряда. В много части на страната пътищата са заледени. Дунав мост остава затворен за тежкотоварни автомобили. От пътната полиция препоръчват всички, които се движат в Северна и Централна България, да се движат с вериги.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканските пътища, увериха от АПИ.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?