Военният бюджет на САЩ ще бъде 611 млрд. долара

Военният бюджет на САЩ ще бъде 611 млрд. долара

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри военен бюджет на страната в размер на 611 милиарда долара, предадоха информационните агенции. Долната камара на Конгреса прие проектобюджета с 375 на 34 гласа.

В началото на следващата седмица се очаква да бъде гласуван и в Сената.

Законопроектът не предвижда да бъдат продължени мерките за закриване на затвора в Гуантанамо. Това бе обещание, което президентът Барак Обама не успя да изпълни.

В бюджета е заложено и повишение на заплатите на американските военнослужещи с 2,1% - най-голямото за последните шест години.

В одобрения проектобюджет са включени 5.8 милиарда долара като допълнително финансиране, поискано от Обама главно за операциите в Ирак, Сирия и Афганистан

В законопроектът е записано, че всяко взаимодействие между Вашингтон и Москва в областта на отбраната ще бъде ограничено. Това ще е така, докато министърът на отбраната и държавният секретар на САЩ не уверят Конгреса, че "Русия е прекратила окупацията на част от територията на Украйна" и е спряла действия, които "заплашват суверенитета и териториалната цялост на Украйна и членовете на НАТО".

Споделяне

Още от Свят