Военният командир на талибаните в Афганистан е бил заловен

Военният командир на талибаните в Афганистан е бил заловен

Военният командир на афганистанските талибани Абдул Гани Барадар е бил заловен в Пакистан при съвместна операция на американското и пакистанското разузнаване. Това обявиха представители на пакистанските власти, цитирани от ДПА.

Високопоставен пакистански военен съобщи, че Барадар е бил арестуван в Карачи. "В момента е в наш арест и го разпитваме", заяви той и уточни, че задържаният е втори в йерархията на талибанското ръководство в Афганистан след молла Омар, приближен на водача на Ал Каида Осама бин Ладен.

Радикалното движение на талибаните обаче опроверга информацията за залавянето на Барадар, предаде Ройтерс. Говорител на талибаните заяви, че Барадар все още се намира в Афганистан, където ръководи военните действия на талибаните. Той посочи, че с тази информация спецслужбите на Пакистан и САЩ искат да отвлекат вниманието от загубите си при съюзническата операция в град Марджа.

Град Марджа в южната афганистанска провинция Хелманд е една от крепостите на талибаните. Преди дни съюзническите войски на НАТО започнаха мощна офанзива в района.

Общо 15 000 войници - афганистанци, американци, британци, французи, канадци, датчани и естонци от силите на НАТО в страната участват в операция "Мущарак" ("Заедно") в Марджа. Това е най-широкомащабната офанзива от началото на военната операция на водената от САЩ международна коалиция през октомври 2001 г.

Афганистанска организация за защита на човешките права обяви, че от началото на операцията на НАТО срещу талибаните в района на Марджа са загинали 19 цивилни

Американски и афганистански командири твърдят, че около една четвърт от 400-те талибани в Марджа са убити от началото на операцията, а приблизително още толкова са напуснали района, сред които и повечето от лидерите им.

Според информация от местни хора чуждестранните сили са поставили под свой контрол всичките основни кръстовища в града, но не са успели да превземат основния пазар на града, защото са били отблъснати от снайперова стрелба от страна на талибаните.

Споделяне

Още от Свят