Военният министър готов да отстъпи имот на Пловдивския университет, но срещу пари

Военният министър Николай Цонев обяви във вторник, че е готов да предостави имот на Пловдивския университет ''Паисий Хилендарски'', на който да бъдат построени студентски общежития, срещу финансова компенсация.

Пловдивският университет настоява да получи безвъзмездно армейски имот с отпаднала необходимост. Военното министерство обаче обяви въпросния имот от близо 18 дка за продажба, като търгът е насочен за 26 март.

Цонев коментира, че всяко ведомство трябва да се грижи само за своите подчинени и да търси начини за разрешаване на проблемите. Той обаче пое ангажимент, ако университетът не може да си реши сам проблема, да говори с образователния министър Даниел Вълчев, с когото да търсят съвместен начин за решаването му.

Нежеланието на Цонев да предостави безвъзмездно имота доведе до студентски протест в края на февруари. Тогава около 2000 бъдещи висшисти излязоха по улиците на Пловдив с искания за спиране на търга и за оставка на Цонев.

Във вторник министърът на отбраната присъства на церемонията по изпращането на поредната охранителна рота в Кандахар, Афганистан, на летище Пловдив.

Споделяне

Още от България