Военният министър готви съкращения в администрацията на армията

Военният министър готви съкращения в администрацията на армията
Военният министър Николай Младенов обяви, че прекалено голямата администрация на Министерството на отбраната тежи на армията и трябва да бъде оптимизирана. Той обаче не даде конкретни параметри за евентуалните съкращения на чиновниците и в какви срокове трябва да станат те.

"Проблемът ни не е, че имаме много войници, проблемът е, че имаме много администрация", заяви Младенов пред Дарик радио в събота.

Младенов припомни, че само щата на МО е от 1400 души. Други 800 души работят в социалната агенция на министерството, имало и чиновници в Щаба на отбраната и други.

"Излиза едно съотношение между чиновници и войници, което мен ме е страх даже да го формулирам", посочи Младенов.

Според програмата на ГЕРБ администрацията към МО трябва да остане 700 души. Практиката в страните членки на НАТО била чиновниците да са 1.5 -2% от състава на въоръжените сили, обясни наскоро сегашният зам.-военен министър Аню Ангелов.

Николай Младенов съобщи, че има затруднения за изплащането на вноските по големите договори за модернизацията на армията. В отговор на въпрос Младенов посочи, че поредният транспортен самолет "Спартан", който страната ни трябва да получи по договора с италианската компания “Аления Аеронавтика” за закупуването на пет машини за 91 млн. евро, ще пристигне, "ако може да си позволим да го платим".

Досега по контракта, подписан през 2006 година, България е получила два самолета "Спартан". От МО обаче обявиха, че ще търсят начини за разсрочване на плащанията по договора и за евентуалното намаляване на броя на самолетите.

"Ние сме ангажирани с едни договори, за които нямаме достатъчно средства да платим. Доколко тези договори, от гледна точка на стратегическото развитие на Българските въоръжени сили са приоритетни, важни, задължителни, до колко те осигуряват наистина това, от което момчетата и момичетата в Афганистан се нуждаят, спорен е въпросът. Но това са договори, които съществуват", коментира Младенов.

По думите му закупените за 358 млн. евро хеликоптери от френската компания "Юрокоптер" са необходими за армията, но не могат да се използват в активни мисии, тъй като не са купени и необходимите за тях въоръжение и защитни средства.

Николай Младенов съобщи още, че в момента се обсъжда как българското участие в Афганистан да стане по-ефективно, като е възможно българският контингент там да се съсредоточи в една точка. Той коментира, че миналото правителство не е успяло да генерира печалба от участието в мисията в Ирак.

"Предходното правителство го бе срам от участието в Ирак, правеше го само защото не знаеше как да се измъкне и не успя да извлече полза", посочи Младенов.

"Българският бизнес не участва във възстановяването на Ирак, а миналото правителство дори не е открило посолство в страната", допълни Младенов.

Младенов съобщи още, че все още не е взето решение за какво ще се използва националния армейски комплекс на бул. "Скобелев" в София, известен като "военното НДК". За дострояването му обаче ще бъдат необходими още десетина милиона лева. До момента мегаломанският строеж е глътнал 32 млн. лева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?