Далечни хоризонти

Военният министър иска да остави визия за армията до 2035 г.

Военният министър иска да остави визия за армията до 2035 г.

На фона на разпадащата се държава военният министър Ангел Найденов се зае с изготвянето на визия за развитието на армията до 2035 година и посвети един от последните си дни като министър на форум по темата.

"Реализмът в проекта, най-вече ресурсният, ще направи така, че и на най-отявлените критици да бъде трудно да отрекат както политическите, така и военните ползи от разработването на тази визия", заяви Ангел Найденов.

В армейските програмни документи влизат какви ли не амбициозни цели, които почти винаги остават само на хартия. Експертите обаче наистина виждат оздравяването на сектора в дългосрочна програма, около която да се стигне до политически консенсус и да се изпълнява от няколко последователни правителства.

"Трудно е да се правят точни прогнози и разчети за толкова години напред предвид динамиката на стратегическата среда, бързия напредък на науката, технологиите и, разбира се, бързото развитие на бойното дело. В началото на годината, когато стартира работа по проекта, не липсваха и вероятно не липсват резерви за неговата необходимост и за възможността той да бъде реализиран", каза Найденов.

По проекта работят 80 души от въоръжените сили, БАН, сдружение "Българска отбранителна индустрия” и независими експерти, съобщиха от МО.

"Необходимо е да се прогнозират параметрите на средата за сигурност, рисковете и заплахите за България и нейните съюзници към 2035 г. и да се изведат мисиите на въоръжените сили и необходимите способности на българските въоръжени сили към 2035 година", каза Найденов.

Според него визията трябва да даде отговор на въпроса не само какво е необходимо, но и как ще бъде осъществено.

"Трябва да избегнем концептуалния капан - да разработим амбициозен и солидно звучащ
краен продукт, който ще бъде поредният документ, събиращ някъде прах", каза Найденов.

Самият той обаче леко резервира плана за развитие на сектора на предишния кабинет. Той реши да възстанови закритото от предшественика си Аню Ангелов поделение във Враца и да отмени някои планирани съкращения на личен състав.

Военното министерство е един от шампионите в държавната администрация по създаването на различни програми, стратегии, концепции и др.

Ако и визията до 2035 година остане предимно на хартия, тя ще се присъедини към Бялата книга за развитие на отбраната, инвестиционните планове за модернизация на армията, антикорупционните документи и много други.

Споделяне

Още по темата

Още от България