Военният министър мисли да върне и строителните войски

Там ще се ограмотяват хората от гетата, за да знаят български

Военният министър мисли да върне и строителните войски

Военният министър Красимир Каракачанов използва петъчния парламентарен контрол, за да извести данъкоплатците за поредното си бомбастично начинание – възстановяване (под някаква форма) на строителните войски.

Каракачанов приветства идеята на висшия функционер на Комунистическата партия на България и депутат от групата на БСП Александър Паунов, като обясни, че вече е разговорял по темата с регионалния министър Николай Нанков, който отговаря за бившето Главно управление на строителните войски (ГУСВ).

Според Каракачанов към момента обаче това не може да стане под формата на наборна служба, защото такава няма. Друг въпрос е, че връщането на задължителната казарма, бе едно от основните му предизборни обещания, което не срещна подкрепата на коалиционните партньори на "патриотите" от ГЕРБ.

Каракачанов обаче смята за възможно строителни войски да се възстановят под формата на обучителни центрове, които можело да бъдат дори под шапката на социалното министерство.

Според него строителните войски, в които караха службата си предимно роми и други неграмотни граждани, са изпълнявали "социална и благородна роля".

"По този начин десетки хиляди млади хора усвояваха и професия, с която можеха да намерят реализация в цивилния живот. Да си изкарват препитанието по почтен начин, а не като сега с обири и кражби, и да забравят български език", обясни Каракачанов.

Той защити идеята за възстановяване на строителните войски с телевизионен репортаж, от който се виждало, че "едни хора не могат да говорят български".

"Лично смятам, че идеята е разумна, но за това е необходимо решение на Министерския съвет и средства... Така може да се интегрира една не малка част от обществото, което научи че има права, но не може да разбере, че има и задължения", каза Каракачанов.

В заключение той пое ангажимент да се опита да реализира идеята.

Откакто стана военен министър Каракачанов лансира серия идеи в подобен стил. След като стана ясно, че задължителната казарма не се приема от ГЕРБ, той реши да я замени с доброволна казарма.

В нея щяло да се влиза по желание, а преминалите ще имат предимство при кандидатстване за работа в МВР и МО.

Освен това министърът и вицепремиер обяви, че готви и законови промени, които да позволят включването на армията в охраната на обществения ред.

Споделяне

Още от България