Военният министър на САЩ обяви ИД и Русия за основните заплахи

Кандидат за президент иска Америка да води диалог с Китай от позиция на силата

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър счита за най-големи заплахи за американската сигурност "Ислямска държава" и Русия, предадоха агенциите.

В реч пред военнослужещи от американската морска пехота в Калифорния, Картър е поставил на първо място "уродливият феномен, наречен Ислямска държава, с който сме длъжни да се сражаваме, и когото ще победим".

Като втора по важност заплаха за сигурността на САЩ министърът е определил руската външна политика през последните години.

"Длъжни сме да възпрепятстваме това (действията на Русия – бел.ред.), както от гледна точна на нашите национални интереси, така и във връзка с това, че имаме важни съюзници и партньори в тази част на света, и имаме важни задължения по НАТО", заяви американският военен министър.

По думите на Картър действията на руските лидери в Украйна "водят руснаците в неправилна посока", доколкото засилват конфронтацията с другите държави.

Според кандидата за президент на САЩ и сенатор от щата Флорида Марко Рубио пък страната е длъжна да води диалог с Китай само от позицията на силата, като паралелно укрепва своята военна и икономическа мощ, пише "Уолстрийт джърнал".

"Силна във военно, икономическо и морално отношение Америка е единственият път към продължителен мир и партньорство между САЩ и Китай", заявява Рубио в своя статия, публикувана на страниците на вестника.

"САЩ са длъжни да продължат да търсят сътрудничество с Китай, когато това е възможно, но да не се поддаваме като Барак Обама на авторитарни лидери", добавя той.

Рубио възнамерява, ако стане президент, да увеличи военното присъствие на САЩ в Тихоокеанския регион и да поиска от Китай да започне да спазва човешките права.

Споделяне

Още от Свят