Военният министър не е доволен от проектобюджета за МО

Ангел Найденов, сн. БГНЕС

Министърът на отбраната Ангел Найденов не е доволен от заложеното в проекта за бюджет за министерството на отбраната за следващата година. Винаги има повече амбиции за модернизиране, превъоръжаване и инвестиции в сектора, коментира той в петък, цитиран от БТА.

Найденов обърна внимание, че заради поетите от България ангажименти в рамките на НАТО това е единственият сектор, обвързан с конкретно решение във вътрешен и външнополитически план, свързано с определяне на фиксиран процент от БВП като разходи за отбрана. В проектобюджета обаче този процент не бил достигнат.

Найденов допълни, че от МО са предложили да отпадне като норма от закона за държавния бюджет обвързването на обезщетенията на съпругите на военните с минималната работна заплата. Надявам се в окончателния вариант да бъде факт, посочи министърът. Той ще продължи да настоява и за отпадне възрастта за пенсиониране на военните.

Министерството на отбраната ще иска за 2014 г. още целеви средства за военната подготовка на армията, извън парите, разчитани като разход за издръжка. Основните програми, по които от ведомството се надяват на по-голямо финансиране, са за военна подготовка, основна за БА, социалният статус на военнослужещите и техните семейства и повече пари за възстановяване и поддържане на техниката.

Като пример министърът посочи, че от началото на годината има 140 случая на участие на военни формирования - от ВВС, ВМС, в гасене на пожари, при обезвреждане на боеприпаси.

Той потвърди, че МО ще продължи да предоставя или продава имоти с отпаднала военна необходимост на държавата и на общините. Подготвени са 17,10 от които вече са обявени, готвят се 7 имота за предлагане на открити търгове за продажба.

Не се предвижда възстановяване или откриване на нови военни поделения.

По-рано на закрито заседание депутатите са подкрепили с консенсус решение за определяне на структури и военни формирования, необходими за допълване на въоръжените сили във военно време. Става дума за структури, които предоставят личен състав, техника, и това са ДАНС, НСО, НРС, МВР и прокуратурата, разясни Найденов.

По отношение на военните формирования, към които се "придават запасните", са видовете въоръжени сили - сухопътни , ВВС, военна полиция. Заради конфиденциалност на данните министърът не можел да оповести за каква численост става въпрос, но всичко било в съответствие със закона за резерва на въоръжените сили, регламентиращ реда за набиране, подготовка и използване на резервистите и на техниката, подлежаща на мобилизиране.

Той увери, че решението на парламента няма връзка със ситуацията в Сирия и притока на бежанци. Готвено е повече от две години, изисква сложни разчети, а реализацията му ще бъде до края на 2014 г., отбеляза Ангел Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България