Военният министър не може да изпълни условието на Дянков за пари при актуализацията

Военният министър Аню Ангелов не може да изпълни изискването на вицепремиера Симеон Дянков първо да предоговори договорите, по които МО дължи средства, за да получи допълнителни средства.

Според актуализацията на бюджета МО трябва да получи 300 млн. лева за покриването на дължимите средства по големите договори за модернизацията на армията. Дянков заяви обаче, че за да бъдат преведени средствата, контрактите трябва първо да бъдат предоговорени, така че част от въоръжението да бъде отказано и да не се плаща.

"Ние искаме да се откажем от част от това, което не е произведено и доставено, но фирмите имат изискването да се разплатим за това, което е произведено и доставено", заяви Аню Ангелов.

Поради окаяното финансово състояние на министерството не може да се изпълняват плащанията по контрактите с френската компания "Юрокоптер" за закупуване на хеликоптери и с италианската "Аления Аеронавтика" за транспортни самолети.

Контрактът с "Юрокоптер" е сключен през 2005 г. и по него МО закупи 18 хеликоптера - 12 "Кугър" за военновъздушните сили и 6 вертолета "Пантер" за военноморските сили. Договорът с "Аления" е от 2006 г. и е за 5 транспортни самолета "Спартан" на обща стойност 91 млн. евро.

МО иска да приключи договора с "Юрокоптер" до края на тази година, като се откаже от три хеликоптера "Пантер" за ВМС. С "Аления" идеята е да се откажем от два самолета.

Фирмите обаче към момента не са склонни да направят отстъпки, още повече че не са изплатени и всички произведени машини по договорите.

Споделяне

Още по темата

Още от България