Военният министър не възприемал Сирия като заплаха

Военният министър Аню Ангелов отрече да е определял Сирия като заплаха. Ангелов, който забърка каша с анализа си на тема заплахи за сигурността в телевизионно интервю през юни, заяви в четвъртък, че просто бил повдигнал въпроса, че Сирия разработва "някакви технологии".

В интервю за pro.bg обаче министърът, обяснявайки че целта на противоракетната отбрана е България да бъде защитена от ракети със среден радиус на действие, заяви: "Заплахата идва не само от Иран, за който е ясно, че има такива технологии. Но имаме информация, че и Сирия разработва такива технологии”.

По неофициална информация изявлението на Ангелов е довело до остра реакция от страна на Дамаск и въпросът е бил повдигнат при визита на външния министър Николай Младенов в Сирия.

"Не ставаше въпрос за заплаха от ракетно нападение. Ако видите точно моя изказ – беше, че и Сирия разработва някакви технологии. Не се надявам, че в света има държава, която не разработва никакви технологии", заяви Ангелов.

На уточняващ въпрос дали и България разработва такива технологии, Ангелов заяви: "мисля че сте добре запознати със зенитно-ракетните комплекси, те са също ракетно въоръжение".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?