Военният министър не знае има ли политическа подкрепа да купи изтребители

Аню Ангелов

"За това дали има или няма политическа подкрепа, ще стане ясно от решението на Министерския съвет". Така военният министър Аню Ангелов отговори в четвъртък на медиен въпрос дали има подкрепата на правителството да подпише в края на мандата му най-скъпия договор от модернизацията на армията за закупуване на нови изтребители.

 

Според разчетите на МО сделката ще достигне 400 млн. долара, като парите ще се плащат от следващото правителство. Все още не е ясно какво е мнението на премиера Бойко Борисов за проекта, който вече привлече вниманието на Европейската комисия. Преди две години Борисов обяви, че "едва след магистралите ще помислим и за по-модерни самолети".

 

Военният министър Аню Ангелов се отказа да внесе тази седмица проекта за одобрение в Министерския съвет, въпреки че многократно беше казвал, че това ще стане до края на октомври.

 

"Този проект е достатъчно сложен, за да може да бъде, така, с едно решение, конкретизиран и взет предвид. Проектът за нов тип многоцелеви изтребител е обсъден на заседание на Съвета по отбрана на 29 октомври. Бяха направени предложения съответно от командирите на видовете въоръжени сили, така също и от директорите на дирекциите. Тези бележки се отразяват в инвестиционния проект. От тази гледна точка аз нямаше как да го внеса на заседанието на 31 октомври по простата причина, че предстои междуведомствено съгласуване на моя доклад. Така че най-вероятно ще се разглежда от Министерския съвет, не следващата, а по-следващата седмица в сряда", посочи Ангелов на пресконференция.

 

До момента министърът твърди, че ще реши една от най-крупните сделки с държавни пари без конкурс на база преговори.

 

Ако се пристъпи към вариант да се закупят изтребители втора ръка, който е най-вероятният, ще се преговаря директно със заинтересуваните държави, които разполагат с техника за продан.

 

Според Ангелов имало и вариант за нови изтребители, но той можел да се осъществи единствено за шведските машини "Грипен" (Gripen), защото България има пари само за тях. За това военният министър е на мнение, че конкурс не може да има и за нови изтребители.

 

Всъщност Ангелов обясни още миналата година, че купуването на изтребител ще е "по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс".

 

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети, без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки. Задачата се движи от работна група в Министерството на отбраната, която пряко се следи от министъра.

 

Проектът за закупуването на изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство. В крайна сметка обаче договорът вероятно ще бъде подписан до края на мандата.

 

След като дълго време представяше разчети за проекта доста под пазарната му цена и влизаше в спорове, че той нямало да достигне 1 млрд. лева, Аню Ангелов призна, че различните оферти са били между 600 млн. и 1.4 млрд. долара за осем изтребителя.

 

След това обаче министърът съобщи, че водил "неофициални разговори", за да може държавите и фирмите, които проявяват интерес към поръчката, да си "коригират" предложенията, така че да станат по-поносими за ресурсите на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България