Военният министър няма да спре напълно армейската реформа на ГЕРБ

Военният министър Ангел Найденов обяви, че няма намерение да спре реализизацията на плана за развитието на въоръжените сили, приет по времето на ГЕРБ, но смята да преразгледа отделни негови решения.

Найденов се срещна във вторник с военнослужещи от 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив и авиобазата "Крумово".

 

Той припомни, че до края на 2014 година трябва да бъдат освободени малко над 2000 души, но вече е решил да ревизира едно от решенията в плана – съкращаването на пловдивската 68-ма бригада до полк. По думите му специалните сили притежават уникални умения за изпълнението на бойни задачи с минимум хора, средства и въоръжение, но постигат впечатляващи военни резултати, придружени с мощен психологически ефект.

 

Найденов съобщи по-рано, че смята да обсъди и възстановяването на закритото по време на ГЕРБ поделение във Враца.

 

Той за пореден път съобщи, че смята да увеличи обезщетенията за семействата на участниците в задгранични мисии, които са фиксирани на 270 лева, като бъдат обвързани автоматично с минималната работна заплата. Същото да се отнася и за съпругите или съпрузите на военнослужещите, които губят местоработата си при преместване в друго населено място.

 

Той отново съобщи, че вече е образувано досъдебно производство заради лошото качество на униформите и обувките, доставени на българския контингент в Афганистан.

 

Освен това се разследва и защо, въпреки това при търговете са били предпочетени по-скъпите оферти, каза министърът на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?