Военният министър няма спирачки: назначи и постоянния секретар в МО

Бойко Борисов: Вече започва да става нахално

Вицепремиерът и военен министър Стефан Янев, сн: БГНЕС

Вицепремиерът и военен министър Стефан Янев явно е твърдо решен да използва и последните дни на служебния кабинет, за да бетонира назначенията си по върховете на Министерството на отбраната. Във вторник той назначи за постоянен секретар Румен Василев, като изборът му бе предизвестен от седмици.

Постоянният секретар е с мандат от четири години и разполага с широки правомощия по отношение на бюджета, изпълнението на различни проекти, кариерното развитие в администрацията и други. Той обаче може да бъде сменен и предсрочно при незадоволителна оценка за работата му.

Логиката бе новият редовен министър на отбраната да назначи сам постоянния секретар, с който ще работи през следващите четири години, но Янев не се съобрази с нея.

Във вторник лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов осъди кадровите рокади в МО.

"Вече почва да става нахално да се уволняват всеки ден хора. Особено в Министерство на отбраната, но сега, когато ще има военен министър, има поголовни назначение на удобни хора в Министерство на отбраната", коментира Борисов.

Новият постоянен секретар е полковник от резерва и е бивш комендант на военното министерство. Mediapool съобщи още преди две седмици, че се готви назначаването му на поста.

След като Румен Радев назначи служебното правителство, Василев за кратко бе шеф на кабинета на военния министър Стефан Янев, а сега става най-висшият чиновник в министерството.

Така служебният военен министър на практика овладява всички ключови постове в министерството. След идването си той смени шефовете на ключови дирекции и търговски дружества.

В края на миналата седмица бе освободен и директорът на Института по отбрана Тодор Тагарев.

Освен това служебният кабинет и президентът Румен Радев смениха и най-висшия военен, като за началник на отбраната назначиха досегашния командир на Сухопътните войски Андрей Боцев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?