Военният министър обмисля външен одит в МО заради изтичане на средства

На фона на апокалиптичните картини в армията Николай Ненчев обеща бонуси на военните

Военният министър обмисля външен одит в МО заради изтичане на средства

Военният министър Николай Ненчев обяви, без да дава каквато и да е конкретика, че в Министерството на отбраната (МО) има "сериозни изтичания на средства" и затова може да се стигне до външен одит във ведомството.

Традиционно военните министри започват кариерата си на поста с разкрития за крупни далавери и също традиционно прокуратурата не постига никакви резултати в съда.

Той посочи във Варна, че в момента има проверки във ВМА и в рамките на самото министерство, като през другата седмица ще бъдат взети решения по тези проблеми.

След като по-рано тази седмица МО излезе с гръмкото изявление, че заради намаления с около 70 млн. лева бюджет за следващата година може да се стигне до намаляването на числеността на Българската армия и освобождаването на общо 4000 души от системата, в петък той разясни, че всъщност военни няма да бъдат освобождавани.

Твърде вероятно е да има намаление на административния персонал, посочи министърът, цитиран от БТА. Ведомството поддържа немалко незаети щатни бройки, които са удобен инструмент за съкращения.

Ненчев каза, че до края на настоящата година МО няма да има финансови проблеми и има шанс военните да получат някакви коледни добавки към заплатите си.

Твърдението му е леко странно на фона на признанието му от преди дни, че наследството е ужасяващо.

Ненчев каза още, че половината от дружествата в "ТЕРЕМ" са на загуба, която достига около 5.5 милиона лева всяка година.

"Ако няма възможност за оздравяването на тези фирми, ще се търсят други варианти за тях", посочи министърът.

Военните заводи "ТЕРЕМ" продължават да затъват и да генерират загуби, стоейки извън центъра на общественото внимание. В холдинга влизат шест завода, който, според отчета на дружеството, публикуван на сайта на финансовото министерство, само за първите три месеца на годината е на "червено" с 1.55 млн. лева

Споделяне

Още по темата

Още от България