Военният министър обвини Пловдивския университет в рекет

Военният министър обвини Пловдивския университет в рекет

Военният министър Николай Цонев влезе в поредна ''битка'' за имоти на пловдивска територия. Цонев обясни във вторник, че е ''абсолютно незаконно, несъобразно и нерегламентирано'' Пловдивският университет ''Паисий Хилендарски“ да има апетити към армейски имот с отпаднала необходимост вместо той да бъде продаден и с тези средства да бъдат закупени апартаменти за нуждаещите се бойци. Университетът претендира имотът да му бъде предоставен за строеж на студентски общежития, както е заложен в Подробния устройствен план.

''Няма да допусна някой да гледа в моята кошница дали имам имоти или нямам'', заяви Цонев в авиобаза "Граф Игнатиево", където откри нов спортен център.

В отговор на твърдия отказ на военния министър да предостави терена, студентите от учебното заведение обявиха, че ще започнат стачни действия. Ректорът на Пловдивския университет проф. Иван Куцаров коментира, че бързината, с която действат хората на военния министър за продажбата на парцела и отказът му за преговори, навежда на мисълта, че се преследват други цели и интереси. Според Цонев пък университетът не разполага със средства за строеж на общежития.

Въпросният терен, който се намира на бул. "Пазарджишко шосе" и е с площ 17 дка. Планирано е той да бъде продаден на търг на 26 март.

''Имотът е с подробен устройствен план. Вместо да бъде продаден, а стойността му е доста над 1 млн. лева, и да бъдат закупени десет апартамента на крайно нуждаещи се военнослужещи, местната власт ме кара да го предоставям безвъзмездно“, разясни Цонев и добави, че многократно е обяснил на областния управител и на общината, че имотът е собственост на МО.

Военният министър заяви още, че е недопустимо чрез обществен натиск да се противопоставят студентите на военните. Според него подобно поведение е "правене на политика на гърба на българските военнослужещи, които са деполитизирани".

''Политиците в МО, в мое лице, сме готови да поемем битката. Изключително некоректно е да се ползват студентите, защото ние нямаме право на стачка. Може правителството да бъде свалено, но аз ще постигна целите си. Не бих позволил никой да рекетира министерството на отбраната. Абсолютно незаконен рекет'', заяви силно афектиран Цонев.

Министърът планира да изхарчи 24 млн. лева за закупуването на апартаменти за нуждите на служителите и военнослужещите до края на мандата на правителството. Средствата трябва да бъдат осигурени от продажбата на военни имоти с отпаднала необходимост и с част от компенсационните суми, които се предоставят на военните, плащащи квартирен наем.

Цонев вече влезе в имотен спор с пловдивската администрация. Тогава той отряза искането на общината да получи безвъзмездно сградата на бившия щаб на Втора армия в центъра на града и други имоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?