Военният министър обяви недостиг от 140 млн. лева

ДПС влиза в Министерството на отбраната

Ангел Найденов

Военното министерство се нуждае от 140 млн. лева извън планирания му за тази година бюджет, съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов в понеделник. Изходът от ситуацията е или част от поетите ангажименти да не бъдат изпълнени, или да се преведат допълнителни средства, коментира той.

 

Според него парите не могат да бъдат осигурени чрез преструктуриране в рамките на сегашния бюджет, тъй като няма никакви резерви.

 

Найденов посочи, че текущата издръжка в Министерството на отбраната (МО) е до критичния минимум в резултат на непрекъснатото намаляване и орязване на средства, но няма опасност поне за заплатите на личния състав.

 

Тежкото финансово състояние на сектора стана ясно още по време на служебното правителство, което осигури социален пакет за най-уязвимите групи за сметка на парите на всички министерства. От бюджета за отбрана бяха отрязани над 5 млн. лв., което предизвика остра реакция на служебния министър Тодор Тагарев, който обяви, че "много критични дейности" за армията не са финансирани.

 

Бюджетът за отбрана е около 1 млрд. лева, но последните министри твърдят, че не е достатъчен за модернизация и превъоръжаване, поради което се съпротивляваха на каквото и да е намаляване на разходите. В същото време МО е единственото министерство, което издържа телевизионен канал.

 

Според оценката на новото правителство тежка е ситуацията и в други сектори. Финансовият министър Петър Чобанов съобщи веднага след встъпването си в длъжност, че просрочените задължения на различните ведомства за около 830 млн. лв., което е малко над 1% от БВП.

 

В понеделник Ангел Найденов обясни още, че поради недостига на средства тази година няма да започната никакви нови армейски проекти. Той вече съобщи, че не смята да стартира процедурата за закупуване на нови изтребители, която се подготвяше от правителството на ГЕРБ.

 

Армията не може да бъде непрекъснато обект на съкращения, на отлагане на проекти и на постоянен финансов недоимък, заяви Найденов.

 

Той коментира още, че е много изкривена и структурата на разходите в МО - 74 процента са предназначени за издръжка на личния състав, 21 на сто са за текуща издръжка, само 5 процента са за капиталови разходи.

 

Този проблем е отдавна известен, като бившият военен министър Аню Ангелов бе заложил в плановете си капиталовите разходи да бъдат увеличени, включително за сметка на съкращения. Предприетите стъпки обаче не доведоха до промяна на ситуацията.

 

Ангел Найденов още не е обявил заместниците си.Според информация на Меdiapool в екипа му вероятно ще влезе бившият депутат от ДПС Неджми Али и полковникът от резерва Иван Иванов, който отговаряше за човешките ресурси в МО, но напусна в знак на несъгласие с политиката на бившия министър Аню Ангелов.

Споделяне

Още по темата

Още от България