Военният министър очаква президентът да пусне промените във военния закон

Военният министър Николай Младенов очаква президентът Георги Първанов да пусне промените в закона за отбраната, които бяха окончателно приети в сряда.

Младенов каза, че с президента са проведени много разговори по законодателните въпроси и има много добро сътрудничество.

"Разбира се, всеки има различни политически виждания и не искам да предполагам какво може да се случи, но съм сигурен, че ще работим много добре, за да реализираме това, което трябва да бъде направено”, посочи Младенов.

Миналата седмица от БСП прогнозираха, че държавният глава може да наложи вето на промените, тъй като орязват правомощията му на главнокомандващ. Според промените началникът на отбраната няма да е пряко подчинен на президента, въпреки че ще продължи да бъде назначаван от него.

Промените в закона въвеждат и ред антикорупционни мерки и пренаписват т. нар. интегриран модел на военното министерството, който има за цел да бъде избегнато дублирането на функции между политическото и професионалното ръководство.

Промените орязват военните от евтини апартаменти, подаръци и бизнес, а от БСП протестираха, че отпадането на "социалния модул" цели бързото редуциране на българската армия.

Споделяне

Още по темата

Още от България