Военният министър отдаде на морската сигурност приоритетно значение

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов във Варна. Сн. БГНЕС

Морската сигурност придобива все по-голямо значение заради усложнената обстановка в Черно море и по света, с операциите срещу тероризма и пиратството, каза в неделя във Варна министърът на отбраната Велизар Шаламанов. Той участва в церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 2014 на Висшето военноморско училище.

Гости на тържеството бяха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, офицери от ВМС, представители на местната и държавната власт.

В поздравлението си към новите офицери министър Шаламанов посочи, че те дават много добър пример на всички млади хора в България, защото са решили да посветят живота си в служба на родината и на ВМС.

Министърът благодари на българските военни моряци за службата им и за това, че винаги оказват помощ на обществото при нужда. Като последен пример за това Шаламанов посочи действията на ВМС при бедствието в Аспарухово. Министърът изрази удовлетвореност от степента на взаимодействие между флота, сухопътните войски, ВВС и Гранична полиция. Той посочи, че с реализацията на националната програма "България в НАТО 20/20" фокусът ще бъде усъвършенстване на съществуващите системи и купуване на нови, които ще са във взаимодействие със съседните страни и с държавите от ЕС и НАТО.

Министърът и началникът на отбраната наградиха най-добре представилите се младежи от випуск 2014. Кортик на ВМС получи отличникът на випуска лейтенант Ваня Орманова. Наградите за първенците на отделните специалности Станимира Стефанова и Мила Пенева, бяха бинокли. Всички млади офицери получиха днес и първото си назначение в редиците на ВМС.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?