Заради технически подробности

Военният министър отложи закупуването на изтребители за "когато му дойде времето"

Военният министър отложи закупуването на изтребители за "когато му дойде времето"

Военният министър Аню Ангелов се отказа да внесе в Министерския съвет за одобрение проекта за закупуване на изтребители за армията за над 400 млн. долара. Ангелов от месеци подготвя най-скъпия проект от модернизацията на армията и многократно през последните две седмици обяви, че ще го внесе до края на октомври в правителството.

 

Ангелов съобщи след заседанието на Министерския съвет в сряда, че не е внесъл проекта, тъй като имало да се изчистват в него някои технически подробности. Военният министър обаче не се ангажира с прогноза кога ще стане това и лаконично отговори "когато му дойде времето".

 

Ангелов отказа други въпроси по проекта, около който има куп неизвестни.

 

До момента министърът твърди, че ще реши една от най-крупните сделки с държавни пари без конкурс, а на база преговори.

 

Ако се пристъпи към вариант да се закупят изтребители втора ръка, който е най-вероятният, ще се преговаря директно със заинтересуваните държави, които разполагат с техника за продан.

 

Според Ангелов имало и вариант за нови изтребители, но той можел да се осъществи единствено за шведските машини "Грипен" (Gripen), защото България има пари само за тях. За това военният министър е на мнение, че конкурс не може да има и за нови изтребители.

 

Все още не е ясно какво е мнението на премиера Бойко Борисов за проекта, който вече привлече вниманието на Европейската комисия. Преди две години той обяви, че едва "след магистралите ще помислим и за по-модерни самолети".

 

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети, без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки. Задачата се движи от работна група в Министерството на отбраната, която пряко се следи от министъра.

 

Проектът за закупуването на изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство. В крайна сметка обаче договорът вероятно ще бъде подписан до края на мандата.

 

След като дълго време представяше разчети за проекта доста под пазарната му цена и влизаше в спорове, че той нямало да достигне 1 млрд. лева, Аню Ангелов призна, че различните оферти са били между 600 млн. и 1.4 млрд. долара за осем изтребителя.

 

След това обаче министърът съобщи, че водил "неофициални разговори", за да може държавите и фирмите, които проявяват интерес към поръчката, да си "коригират" предложенията, така че да станат по-поносими за ресурсите на страната.

 

Ангелов обясни още миналата година, че купуването на изтребител ще е "по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс".

Споделяне

Още по темата

Още от България