Военният министър отрече да има подземен завод на полигона "Змейово"

Няма подземен завод и съоръжение за унищожаване на боеприпаси на полигона "Змееово" край Стара Загора. Това заяви по време на парламентарния контрол в петък министърът на отбраната Аню Ангелов.

Той посочи, че със закриването на полигона няма да се реши проблемът със замърсяването на въздуха в Стара Загора.

"Нееднократно са правени замервания за вредни емисии на територията на полигона и резултатите за наличие на вредни елементи и съединения са отрицателни. На полигона има камери, теренът се следи и от спътници. От 15 февруари ще има сайт, на който може да се проверява какво е състоянието на полигона", посочи Ангелов.

Редица изследвания, проведени на военния полигон, сочен от старозагорчани най-често като основен замърсител на района, досега са показвали, че дейността там не причинява замърсяване на околната среда в региона. Дори в разгара на предизборната кампания за парламентарните избори бившият военен министър Николай Цонев, тогава кандидат за депутат, за да се хареса на избирателите, обяви, че е издал заповед за закриване на "Централен армейски изпитателен полигон Змейово".

Скоро след това приемникът на поста му Николай Младенов съобщи обратното - че полигонът няма да бъде закриван. Оказа се, че Цонев дори не е издал организационна заповед за закриването на полигона, както бе казал, а процедурата по закриването на полигона изобщо не е стартирала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?