Военният министър "отрезви" хвалбите за намалените дългове на ВМА

Болницата е стопила дълга си до 46 млн. лева, а не до 14 млн. лева, както афишира директорът й

Вицепремиерът и служебен военен министър Стефан Янев отрезви хвалебствията на ръковоството на ВМА за драстично намалените дългове на болницата, като за първи път разкри, че борчовете са по-големи от официално обявяваните.

По време на Общо събрание на личния състав, на което присъстваха премиерът Огнян Герджиков и двамата вицепремиери Стефан Янев и Илко Семерджиев, началникът на ВМА ген.-майор проф. Николай Петров отчете, че дългът на болницата е стопен от 114 млн. лева до 14 млн. лева за 3 години.

“По данни на НЗОК ВМА продължава да бъде от най-предпочитаните лечебни заведения“, каза Петров и посочи, че болницата се нарежда на трето място след пловдивската "Свети Георги" и варненската "Света Марина" по пренасочени от други райони на страната пациенти.

Отчетените впечатляващи резултати бяха приветствани от здравния министър Илко Семержиев, който смята, че моделът на развитие на ВМА трябва да се приложи и в други държавни болници. “Всички знаем, че здравеопазването не е в най-цветущото си състояние в момента, но очевидно е, че може и по-добре да се управляват нещата”, каза той.

Подкрепа от Семерджиев получи и идеята на ръководството на ВМА за създаване на Военномедицински университет.

Военният министър също похвали болницата за отличните медицински резултати, но и осветли за първи път, че дълговете на ВМА всъщност са по-големи от официално обявяваното. “Отлични медицински резултати, които в интерес на обществото и аз ги приветствам, но тук идва моментът с обаче. Чудесно е, че по-принцип задълженията са намалели драстично, но да не забравяме, че голяма част от това намаление е от цесии“, каза Янев.

Началникът на ВМА ген. Петров обясни по-късно пред журналисти, че цесията е на стойност 52 млн. лв. “Това е дълг, който беше прехвърлен към Банката за развитие, тя разплати 85% от тази сума на фирмите и останаха да си чакат останалите 15. В края на миналата година Министерски съвет ни отпусна 20 млн. лв., които ние ги преведохме на Банката за развитие”, каза той. Ген Петров посочи, че ако се сумира останалият към банката дълг - 32 млн. лв. и 14 млн. лева, които той обяви като официален дълг, прави 46 млн. лева

“От 114 млн. лева на 46 млн. лева – това малък резултат ли е ?!”, коментира Петров.

Той отчете сериозен ръст в допълнителните възнаграждения, получени по клинични пътеки, от НОИ, от въвеждането на услугата "избор на екип”, от доболничната и от спешната помощ.

Петров се похвали и с открити няколко клиники за времето, откакто начело на болницата е настоящото управление - Клиника “Ранна болнична рехабилитация”; Клиника “Инвазивна кардиология”; Клиника по нефрология, както и нов блок в санаториума в Банкя. Има увеличение на леглата в редица клиники, а общо разкритите нови легла са 200.

“Хората имат доверие в нашите специалисти, а всичко това говори за ръст”, посочи Петров и даде пореден пример с броя на националните консултанти – от четирима през 2014 година сега ВМА разполага със 17 такива.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?