Военният министър посети Афганистан

Военният министър посети Афганистан

Военният министър Аню Ангелов е посетил Афганистан и е подписал споразумение за дарение на транспортна техника на афганистанската полиция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната в сряда.

Споразумението трябва да бъде ратифицирано от Народното събрание. Към момента военното министерство не уточнява точно с каква и с колко техника България ще подпомогне полицията в Афганистан.

В рамките на визитата си във вторник и сряда Аню Ангелов се е срещнал с българските военнослужещи в Кандахар.

В момента България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с около 530 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. В Афганистан има и български военни медици. През юни правителството реши в мисията ще се включат още около 65 българи – инструктори, лекари и други.

Аню Ангелов е дал висока оценка на българските военни в Афганистан и заявил, че "достойното представяне на военнослужещите в Афганистан, оценявано високо от нашите съюзници и партньори, ни окуражава, че въоръжените ни сили се развиват в правилна посока".

"Ангелов се е ангажирал лично с въпросите от всекидневието на военнослужещите, свързани с изпълнението на задачите им и с поддържането на техниката в изправност и ги е уверил, че цялото българско общество се отнася с внимание и загриженост към тяхната служба в такава напрегната обстановка", съобщиха още от военното министерство.

От ведомството не уточняват с какви въпроси от всекидневието на българските военни конкретно се е ангажирал Аню Ангелов.

Насилието в Афганистан достигна най-високо ниво за последните двете години. През следващата година България няма да увеличава участието си в Афганистан, но военният министър вече съобщи, че от 2012 година е възможна промяна на формата на българското участие в мисията. Неотдавна той заяви, че догодина започва подготовка на боен батальон от около 700 души, който може евентуално през 2012 г. да бъде разгърнат в Афганистан на мястото на сегашното ни участие в мисията. За целта обаче ще е нужно политическо решение.

По думите на министъра е възможно също българските военни в Афганистан да бъдат събрани на едно място. По този начин ще се постигне едновременна ротация с по-малко ресурси и осигуряване на повече военни способности на контингента ни.

В рамките на посещението Аню Ангелов се е срещнал с командващия ИСАФ ген. Дейвид Петреъс. На срещата двамата са обсъдили предстоящото разполагане на три оперативни групи за обучение и връзка (OMLT), една от които ще е съвместна

българо-американска, до 10 инструктори във Военния център за подготовка в Кабул, медицински екип и двама щабни офицери в NTM-A (тренировъчната мисия на НАТО в Афганистан).

Ген. Петреъс е оценил високо представянето на българските военнослужещи.

Министър Ангелов е посетил и база "Феникс" и е разговарял с командира на обединени бази Кабул бригаден генерал Джонсън. При посещението си в Кандахар министър Ангелов се е срещнал и с командира на летището там бригаден генерал Гордан Муудс, който отличил високо дейността на българските военнослужещи за своевременните им решения и реакциите на личния състав при цялостната охрана на вътрешния периметър на летището.

Информация за посещението на Аню Ангелов в Афганистан не бе разпространена предварително поради мерки за сигурност. При посещението там на Николай Младенов в края на кариерата му на военен министър в началото на годината базата на НАТО в Кандахар бе атакувана в негово присъствие. При атаката пострадаха четирима български военнослужещи. Тогава от Министерството на отбраната обявиха, че не отчитат никакви грешки при организирането на посещението на военния министър Николай Младенов. Според МО не е имало изтичане на информация за програмата на българската делегация в Афганистан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?