Военният министър предлага полигонa "Ново село" и на страните в региона

Военният министър Николай Младенов предложи полигонът в Ново село да се използва и от страните от Югоизточна Европа. В сряда в София се проведе годишната среща на министрите на отбраната на страните от региона.

Базата, която се използва съвместно от българските и американските сили, може да бъде използвана за съвместни учения и да се натоварва допълнително от съседни страни, посочи Младенов.

Полигонът "Ново село" е една от четирите военни бази на българска територия, които ще се използват съвместно от българската и американската армия. Останалите са летищата Безмер и Граф Игнатиево и складова база край Айтос.

Министърът на отбраната Николай Младенов съобщи, че САЩ нямат намерение да инвестират повече средства в български военни бази.

Преди дни изданието "Старс енд страйпс" (Stars and Stripes) съобщи, че САЩ ще похарчат над 100 милиона долара за изграждане на нови военни бази в България и Румъния, след като правителството на президента Барак Обама неотдавна се отказа от проекта за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Източна Европа.

Младенов поясни обаче, че става въпрос за вече поети, а не за нови ангажименти.

Той съобщи още, че по време на срещата е била приета българската инициатива за приемането на Сърбия и на Черна Гора като пълноправни членове на процеса на срещи на министрите от Югоизточна Европа.

Споделяне

Още от България