Военният министър призна, че мигранти прескачат оградата с Турция чрез стълби

Няма проблем България да ремонтира руска военна техника, смята Каракачанов

Военният министър призна, че мигранти прескачат оградата с Турция чрез стълби

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов призна пред Нова телевизия, че се използват стълби, за да се премине оградата по границата с Турция.

Според него трафикът на хора продължава, заради корупцията, която е пробила част от системата в охраната на границата.

Преди това депутатът от БСП Елена Йончева показа снимка как бежанци прескачат оградата с помощта на стълба. Тя показа и фотография, на която се вижда огромна дупка под самото съоръжение и може да се преминава безпроблемно. Според нея има активен трафик на бежанци, за който не се говори изобщо.

"Има стълбичка, има и трафик на хора. Трябва да решим проблема с нелегалните мигранти и корупцията, заради която се случва всичко това. Смешно е обаче да се иска оставката на министър и вицепремиер, защото оградата беше обявена за стратегически обект за националната сигурност", коментира Каракачанов в отговор на искането на левицата Валери Симеонов и Валентин Радев да подадат оставки.

Каракачанов попита дали Йончева ще може без проблеми да снима оградата от турска територия, както и дали ще я допуснат до такъв обект в някоя западна държава.

Руската техника и НАТО

Според Каракачанов няма проблем Русия да ремонтира военновъздушната техника на България, тъй като голяма част от нея е руско производство. Той посочи, че има и други страни в НАТО, които използват руски машини, като сред тях били Румъния, Полша, Хърватия и др.

"Имаме няколко десетки самолета, които трябва да ремонтираме и поддържаме, за да удължим живота им с около 12 години. Ремонтите на някои от тях ще струват не повече от 1.5 млн.", заяви Каракачанов.

Имамите да учат в България

В последните години българското мюфтийство назначава за имами хора, които са завършили в чужди университети, в които се проповядва радикален ислям, каза Каракачнов. Причината според него била, че у нас нямало достатъчно подготвени кадри.

Затова според него трябва да има такава възможност за образование и в България. "Може да се създаде някой факултет, както има Богословски факултет. Може да се направи като отделна специалност", посочи Каракачанов и уточни, че само така ще се спре практиката чужденци да ръководят мюфтийствата и да участват в ръководството на вероизповеданието.

По думите му в момента има сериозен конфликт между имамите от преди демократичните промени и младите, които от 10 години се занимават с това. Спорът бил заради това, че старите имами проповядват умерен ислям, докато младите изучавали по-крайните му разновидности.

Споделяне

Още по темата

Още от България