Информационна война:

Военният министър: Русия нагнетява напрежение и паника в България

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев открито обвини Русия, че нагнетява напрежение и паника в България чрез масовото лансиране на неверни информации.

"Имам усещане, че слуховете, че се готвим за война, идват от Русия. Източниците на тази информация са едни и същи. Хората, които създават истерия, са едни и същи. Налице е информационен пропаганден център, който иска да създаде паника у хората", заяви министър Ненчев и съобщи, че вече е обсъдил темата и с премиера Бойко Борисов.

Той визира информациите, прокарани в България от лидера на ”Атака” Волен Сидеров, че в момента у нас тече военна мобилизация.

Ненчев коментира пред Нова телевизия, че има усещането, че центърът е в Русия, а у нас "Атака" непрекъснато излизат с изявления и въпроси по тази линия.

"Тази дезинформация мина всички нормални граници – мобилизацията, ядрен център с ракети в Шабла, неща, които не отговарят на истината…Това са спекулации. Тази информация трябва да създаде усещането, че ние правим нещо, насочено към Русия или към Украйна", каза Ненчев.

По-късно във вторник от Министерството на отбраната заявиха в отговор на въпрос, че коментарът на Николай Ненчев за наличието на пропагандния център не е в резултат на информация от военното разузнаване, а направен от министъра "извод".

Ненчев за пореден път опроверга информациите, че в момента тече военна мобилизация, като обясни, че става въпрос за рутинна процедура.

"Това е актуализация на списъците. Изпращаме писмо на съответното лице, че трябва да се яви, за да се направи справка. Проверяваме дали тези хора са още в България, какво е здравословното им състояние, дали не са в майчинство- защото в българската армия има и жени", обясни Ненчев.

Опасността от информационна война на българска територия бе ясно определена от експерти и анализатори. Опасността от "хибридния модел" на водене на война пък бе ясно отчетена във визията за отбрана, приета от служебното правителство на Георги Близнашки. Въпреки че документът не свързва тази констатация открито с Москва, според НАТО Русия води такъв тип действия в Източна Украйна.
Съществен елемент от хибридната война, която бушува сега в Европа, е пропагандата.

Ненчев съобщи още, че български изтребители МиГ 29 ще бъдат ремонтирани в Русия, въпреки че наскоро каза, че това може да се случи в Полша.

Той обясни, че България се обръща първо към Русия по силата на договор, който изтича през септември.

Според информация на “Архангелские новост“, цитиран от "Фокус", от спешен ремонт се нуждаят 8 от 16-те изтребителя на въоръжение в българската армия. Стойността на ремонта на един двигател се оценява на 2 млн. лева, а общата сума по предварителни разчети ще е около 30 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България