Военният министър: Русия не може да разруши управляващата коалиция в България

Военният министър: Русия не може да разруши управляващата коалиция в България

Русия не е фактор, който може да разруши управляващата българска коалиция. Това смята вицепремерът и военен министър Красимир Каракачанов. Лидерът на ВМРО коментира стабилността на управлението в светлината на напрежението между лидера на "Атака" Волен Сидеров и лидера на НФСБ Валери Симеонов по повод визитата на руския патриарх Кирил на 3-ти март в София.

"Правителството зависи от четирите коалиционни партньори. Който и да се оттегли, ще има криза. Симеонов има едни виждания, Сидеров – друго. Истината е, че не трябваше да се излиза с толкова остри позиции. Но Русия не е фактор, който да създаде проблеми – нито в малката, нито в голямата коалиция", каза Каракачанов пред бТВ и добави, че "времето лекува".

Военният министър определи изказването на руския патриарх Кирил пред президента Румен Радев като "малко или много политическо". "Не е редно който и да е гост на България да поставя своя домакин в такава ситуация”, каза Каракачанов.

Той обясни скандала с изнервянето на Русия заради това, че не успява да защити своите интереси на Балканите, особено след влизането на Черна гора в НАТО.

Каракачанов сравни благодарността към Русия и нейните сегашни усещания с начина, по който българите се чувствали след като признали първи Македония, а оттам не им отвръщали с достатъчно взаимност.

Въпросът за тракийските българи

Каракачанов коментира и темата за предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган във Варна. Неотдавна Ердоган заяви, че Кърджали е част от душевните граници на турците.

"След като му е толкова свидно Кърджали на г-н Ердоган, защо да не повдигнем въпроса за онези 150 хил. етнически българи, изгонени от Източна Тракия, на които са им отнети имотите. Ако бъдат поставени неразумни искания към нас, този коз винаги може да бъде изваден", каза Каракачанов.

Възстановяването на строителни войски

Относно идеята за възстановяването на строителни войски Каракачанов каза, че това би могло да стане само, ако се въведе задължителната наборна служба.

По думите му там биха могли да отбиват службата си неграмотните и малограмотните, които да запълнят празнотите в образованието си, докато междувременно се учат и на занаят.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?