Военният министър съжалява, че предшественикът му е арестуван

Военният министър Аню Ангелов коментира във вторник, че съжалява, че "един министър на отбраната" попада под ударите на закона. Според Ангелов арестът на неговия предшественик Николай Цонев е удар за институцията.

"Не сме работили целенасочено да се постигне това, давали сме всички сигнали, които сме открили, и нередности, които е имало", каза още Ангелов.

Военният министър съобщи още, че по договора за изграждане на комуникационната система "Странджа 2" има депозит в българска банка в размер на 40 млн. лева. Досега от тази сума са похарчени 26 млн. лева.

Цената на целия проект е 135 млн. лева, но към момента не е ясно дали ще продължи, още повече, че аналогична система вече съществува в армията.

"Въоръжените сили за военно време имат система за управление, която се подготвя за работа в случай на война. Някога е било взето решение да се направи втори кръг от тази система чрез по-надеждни оптични кабели. С оглед на изводите за опасност от глобален или широкомащабен регионален конфликт, смятаме, че вероятността е пренебрежимо малка, и едва ли е необходимо да имаме една работеща и една резервираща система, която евентуално би могла да бъде използвана от други министерства и МС", обясни Ангелов.

Споделяне

Още от България