МО иска ангажименти в НАТО по киберсигурността

Военният министър ще "изяснява картината" в отбраната с обществен съвет без правомощия

Тодор Тагарев няма да се занимава с изтребители и социална политика

Тодор Тагарев, сн. БГНЕС

Служебният военен министър Тодор Тагарев смята, че ще му стигне времето, за да "изясни картината" и да се прецени какви са необходимите мерки за развитието на сектора, като ще работи с обществен съвет, който обаче няма да има правомощия да взима решения. 

От думите му стана ясно, че основните искания на повечето организации в сектора – ревизия на управлението на предшественика му Аню Ангелов и стъпки в посока засилването на социалната политика - няма да бъдат удовлетворени. 

 

"Това, което мога да свърша, е да изясним картината и да изясним какво е нужно да се направи... За мен някои от исканията на военнослужещите, които бяха поставени публично, са оправдани. Тази промяна в условията на кариерата, в условията на пенсиониране дойде твърде внезапно за тях. Но също така тази промяна е въведена с промени в закона", каза министър Тагарев пред БНТ.

 

"Ние не можем да правим промени по тази гледна точка. А от друга страна, ние работим в рамките на приетия бюджет, нямаме право, нито възможност да променяме този бюджет. Така че някакви промени в социалната политика в тези 2-3 месеца няма как да очаквате", продължи министърът.

 

В последните месеци военните излязоха на две протестни шествия срещу лошите условия на труд, непрекъснато променящите се условия за пенсиониране и липсата на ясно кариерно развитие. Аню Ангелов обаче не прие за масово недоволството в армията и омаловажи протестите срещу политиката му, като отказа и диалога с единствената професионална организация - офицерската легия "Раковски".

 

Тодор Тагарев коментира, че смята да създаде обществен съвет по въпросите на отбранителната политика.

 

"Ще направим такъв съвет, ще слушаме хората. Но всички тези съвети са за диалог, за споделяне на становища, за търсене на по-ефективни решения в интерес на по-широк кръг от заинтересовани страни и те по никакъв начин не могат да заменят отговорностите и правомощията така, както те са зададени в закон. Аз не мога да си позволя да кажа аз правя еди-какво си, защото общественият съвет ми го препоръча, нали, аз имам отговорности по закон и ще ги изпълнявам тези отговорности", посочи Тагарев. 

 

Той не коментира до какво ниво смята да осигури достъп на информация за обществения съвет и какви ще бъдат механизмите за контрол на изразходването на публични средства в министерството, в което, според признанието на предшественика му Ангелов, "най-много се е крало".

 

В същото време Тагарев категорично отхвърли исканията организации от сектора да присъстват на заседанията на съвещателни органи в Министерство на отбраната, включително на Съвета по отбрана.

 

Тагарев обяви, че няма намерение да финализира сделката за закупуването на нови изтребители, но отказа да коментира дали е удачно решението на Аню Ангелов най-скъпият договор от модернизацията на армията да се подпише с пряко договаряне, а не с конкурс.

 

"Всеки един голям проект има своята специфика. Купуването на самолети не е като да купим униформа или обувки за войниците, по-специфичен е въпросът. Но поради факта, че ние няма как да завършим този проект, просто този въпрос не е във фокуса на моето внимание", посочи Тагарев.

 

Работна група в МО от месеци работи по избора на нов изтребител.

 

Според анализа на МО има три варианта за нов тип боен самолет - нови самолети "Грипен" от Швеция; употребявани "Еврофайтър Тайфун Транш 1" от Италия; употребявани Ф-16 МЛУ от Португалия - с цялостен логистичен пакет от САЩ. Неофициални източници сочеха сделката за вече решена в полза на офертата на Португалия. Решението обаче трябва да мине и през Народното събрание.

 

Тагарев отново заяви, че ще продължи изпълнението на плановете и програмите, които вече са приети.

 

"Стабилността аз я разбирам именно като движение във вярната посока, а не като спиране на реформи. Още повече някакви опити или някакви призиви за връщане на реформите назад - това е изключено", заяви Тагарев.

 

Спорно е обаче как ще продължи изпълнението на основния план за развитието на армията - т. нар. Бяла книга, при положение, че правителството на ГЕРБ не отдели за отбрана заложените в армейските планове средства – 1.5% от БВП. Аню Ангелов вече обяви промени в плановете, като се отказа от съкращението на 800 щатни бройки, планирани за тази година.

 

В следващите месеци ще бъдат завършени и консултациите в НАТО за задълженията на партньорите. Идеята на Тагарев е да "започнем да влизаме и в по-модерни области, например свързаните с киберотбраната".

Споделяне

Още по темата

Още от България