БГ социализъм в действие:

Военният министър ще спасява ведомствена фирма като й прехвърли частна поръчка

Практика било пък държавните дружества да стават подизпълнители на частните

Военният министър ще спасява ведомствена фирма като й прехвърли частна поръчка

Военният министър Николай Ненчев тушира поредния протест на шивачките от ведомствената фирма “Интендантско обслужване” в Калофер с обещание да намери начин да прехвърли поръчка за шиене на униформи, спечелена от частна фирма, към предприятието, което страда от хронични проблеми вече години.

140 шивачи заплашиха да блокират подбалканския път София – Бургас. Това наложи среща с Ненчев, който в петък пристигна на място.

"Срещнахме се с министър Ненчев, той обеща в най-скоро време търгът да се анулира и поръчката да бъде възложена директно на нас, както позволява Законът за обществените поръчки. Докато не получим заповед, подписана черно на бяло, запазваме стачна готовност. Ако нищо не се случи до 10 януари – пътят за Казанлък е на 10 минути и ще действаме, както си знаем“, заяви една от работничките в завода Елена Георгиева, цитирана от Дарик радио.

Ненчев заяви от своя страна, че работниците от "Интендантско обслужване", Калофер, имат категоричната му подкрепа и ще разпореди до дни да започне проверка на процедурата за въпросната обществена поръчка.

Поръчката е за 3.97 млн. лева и ще осигури работа за около 3-4 месеца на работниците, каза изпълнителният директор на предприятието Ганчо Караджов, цитиран от БТА. Той добави, че на този етап няма опасност да останат без работа, тъй като имат договори за външни поръчки, които обаче ги ангажират за кратко.

Засега не е ясно дали има какъвто и да е правен механизъм за прехвърлянето на поръчката.

Ненчев съобщи обаче, че се обсъжда в началото на следващата година да се направи поръчка за изработване на нови униформи, която да бъде "дадена" на Интендантско обслужване.

Фирмите, които са под шапката на Министерството на отбраната, генерират всяка година милиони загуби, но продължават да се дотират от държавата. . Холдингът ТЕРЕМ, например, само за първите три месеца на годината е на червено с 1.55 млн. лева.

"От първия ми ден като министър се интересувам за фирмите на МО, а от срещите си с
военните формирования в цялата страна мога да кажа, че основният проблем на военнослужещите са униформите", заяви Ненчев.

Военният министър съобщи, че има информация за "извършени безобразия в търговските фирми на МО, едно от които е печеленето на търгове от частни фирми, които след това възлагат поръчката на военната фирма като подизпълнител".

Според работници в предприятието през последните две години държавното предприятие, което бе изпаднало в колапс, постепенно се стабилизира. Заплатите полека се повишиха, има поръчки, работим усилено. Въпреки това държавата вместо да ни подкрепи, отново ни връща назад, обясниха те.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?