Военният министър си поиска втори мандат и се оплака от строителите

Военният министър си поиска втори мандат и се оплака от строителите

Военният министър Николай Цонев започна официално личната си предизборна кампания. След като откри в понеделник обновено общежитие в столичния квартал "Дружба", министърът от НДСВ заяви, че е съвсем нормално да желае да продължи мандата си и да довърши започнатото. Според запознати Цонев от известно време сондира възможностите да заеме поста след изборите както с управляващите, така и със сегашната извънпарламентарна опозиция.

Цонев наследи поста министър на отбраната в края на април миналата година от съпартиеца си Веселин Близнаков и след по-малко от година обяви, че е завършил реформата в армията, която се точи от петнайсетина години.

Строителните инвеститори не приемали насериозно МО

След като представи плановете си за собствено кариерно развитие, Цонев съобщи, че министерство му ще стартира повторна процедура за купуване на жилища, след като строителните инвеститори не били взели насериозно високите му изисквания. Цонев съобщи, че от подадените към ведомството 250 оферти за 8000 жилища само около 400 имали акт 16.

Критериите на МО, което дълги години разменяше и продаваше имоти на безценица не са малко. Предложените жилища трябва да са с акт 16 в масивни сгради, построени след 2003 г., "апартаментите да са 'компактно разположени в един и същи вход, жилищата да са с кухненско оборудване и санитарен фаянс, да са топлоизолирани, дограмата да е със стъклопакет, за жилищата над четвърти етаж да има асансьор, да има гаражи, тротоари, зелени площи" и ред други изисквания.

"Строителните фирми и предприемачите изглежда не са погледнали сериозно на желанието на МО да купи жилища и затова ще има втора процедура, където категорично ще бъдат указани всички критерии", посочи Цонев.

Той обясни, че строителите искали някаква гаранция, че жилището ще бъде купено от МО, за да получат акт 16. "Естествено, ние не можем да дадем такава гаранция - въпрос на търговски риск е за самия предприемач", каза Цонев.

Той съобщи още, че към момента са регистрирани 18 000 военнослужещи, които се нуждаят от жилища. Според официалната статистика на министерството, обявена в края на януари тази година, регистрираните бяха 16 518 души.

150 млн. лева за "военното НДК"

Цонев съобщи още, че всеки момент министерството ще получи акт за частна държавна собственост на мегаломанския комплекс в София, известен като "военното НДК" от областния управител на София - град. На следващия ден след получаването му ще бъде обявена процедура за продажбата на търг с начална цена от 100 млн. лева – данъчната оценка от 70 млн. лева плюс 40%. Министърът очаква обаче да успее да получи минимум 150 млн. лева.

Плановете на военното министерство са да продаде комплекса на бул. "Скобелев" като незавършен обект, тъй като издаването на необходимите документи за завършен би отнело много време и мандатът на управляващите няма да стигне, за да се реализира апетитната сделка.

Споделяне

Още от България