Триметрова телена ограда без ток ще "охранява" границата с Турция

Военният министър "сметна" интеграцията на бежанците на 250 млн. лева

Ангел Найденов. Сн. БГНЕС

Правителството "произведе" в четвъртък поредната бомбастична сума около издръжката на бежанците, като военният министър Ангел Найденов изчисли общите разходи за интеграцията им на цели 250 млн. лева. Планираното строителство на телена ограда по протежение на 33 км. от зелената граница пък ще струва около 6 млн лева, които ще бъдат усвоени от фирми по избор на Министерството на отбраната, тъй като заради форсмажорните обстоятелства то може да заобиколи обявяването на обществена поръчка.

По-рано този месец медиите цитираха справка на Найденов, представена от него в Перник, според която до момента държавата ни беше изхарчила за бежанците 258 млн. лева. Информацията не бе опровергана от ведомството му, но в четвъртък Найденов обясни, че не е бил разбран и е посочил сумата, като необходима за пълната интеграция на бежанците.

Според него в справката влизат всички разходи, включително за здравна помощ, образование, адаптация, трудова реализация и обезщетения, но не уточни за какъв период, нито за какъв брой бежанци.

В същото време според данните на ведомството разходите за 10 000 бежанци годишно са 130 млн. лева или по близо 1084 лева на месец за всеки бежанец. Тази сума също не бе подкрепена с конкретни разчети.

Тя бе обявена по-рано и от вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, като впоследствие МВР призна, че няма точна представа колко струва месечната издръжка на един бежанец, а представяната от вътрешния министър сума била плод на "едни прогнозни анализи". От Държавната агенция за бежанците пък пресметнаха, че реалната месечна издръжка на един бежанец е 385 лева, а сметката се допълвала от капиталови разходи за ремонт на сгради и съоръжения.

Въпреки че обявяваните от правителството прогнозни разходи са много съмнителни, те влизат в риториката на националистите и дават допълнителна сила на надигащата се ксенофобия.

На този фон вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова пък обяви очаквана помощ от ЕК в размер на 90 млн. евро, въпреки предварителните очаквания за сума под 10 млн. евро, без да има каквото и да е потвърждение от Брюксел и яснота в какви срокове може да бъде предоставена.

180 хиляди лева за километър телена ограда

Найденов представи в четвъртък и плановете за строителство на телена ограда по 33 км. от зелената граница с Турция. Съоръжението ще е три метра високо, а за градежа му ще бъдат използвани режеща тел, бетон, бетонирано желязо и други. По него няма да протича ток. Няма да има и патрули, които да стрелят.

По протежение на оградата ще има 22 портала, които да бъдат използвани при необходимост от граничните патрули за спасяване на паднали нарушители.

Един километър от оградата ще излезе около 182 хиляди лева.

Европейската комисия вече обяви, че не приема изграждането на подобни съоръжения и критикува използващи ги страни като Гърция и Испания, например.

Найденов съобщи, че военните вече са възстановили 100 км. пътища в граничния район, като разходите са за около 600 хиляди.

Освен това министерството на отбраната е предоставило списък с възможности за

настаняване на бежанци в 36 освободени военни райони - 26 от тях в Южна, а 10 - в Северна България. В момента в режим на съгласуване и на предоставяне са имоти на територията на Харманли, Момчилград, Самоков и Телиш.

МО стяга бойната авиацията

От военното министерство обявиха и куп договори, които ще позволят да бъде вдигната във въздуха част от бойната авиация. Според заместник-министър Неджми Али е осигурена летателната годност на 15 самолета МиГ 29.

До февруари пък ще "литнат" и два хеликоптера "Кугър". В момента от 12 машини лети само една. Има амбиция да се осигури и летателната годност на четири хеликоптера Bell 206.

Подготвя се и възстановяването на шест хеликоптера Ми 24 и на четири Ми 17.

Военният министър съобщи обаче, че средствата отпуснати допълнително на военното министерство при актуализацията на бюджета – 30 млн. лева за освобождаване на честоти за железопътния транспорт - няма да бъдат усвоени за модернизация на авиониката на МиГ-29, както бе съобщено предварително, а за други дейности също по освобождаването на честоти.

Авиониката на машините трябва да се модернизира, тъй като честотите на скоростните влакове по отсечката Пловдив-Свиленград се преплитат с техните.

Споделяне

Още по темата

Още от България