Военният министър спря обществени поръчки за над 50 млн. лева

Военният министър спря обществени поръчки за над 50 млн. лева

Министърът на отбраната Николай Ненчев спира две от най-големите обществени поръчки – за купуването на нови бронирани машини за Сухопътни войски и Военна полиция на обща стойност над 50 млн. лева, научи Меdiapool.

Около двете поръчки обявени наскоро поръчки се появиха съмнения, че победителите им са предизвестени.

Източници от Министерството на отбраната потвърдиха пред Mediapool, че Ненчев вече е подписал прекратяването на поръчката за Сухопътни войски и е подготвил прекратяването и на другия конкурс.

Миналата седмица военният министър се включи скромно в "антикорупционнния курс" на премиера Бойко Борисов като обяви, че прекратява поръчка за леки коли и джипове на стойност 1.5 млн. лева. Той обаче защити поръчките за бронираните машини. Само за няколко дни обаче е преосмислил позицията си.

Засега МО не е съобщило официалните мотиви за прекратяването на поръчките.

Министерството планираше да закупи четири бронирани високопроходими автомобили за техническо наблюдение и два бронирани високопроходими транспортни автомобила с необходимото оборудване за Военна полиция на обща стойност над 16 млн. лева.

Поръчката привлече внимание и депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев внесе парламентарно питане какви са причините, наложили обявяването на тази тръжна процедура в съкратени срокове, какви способности ще бъдат реализирани чрез придобиването на техниката при положение, че службата вече се е освобождавала от подобни бронирани автомобили поради липса на необходимост и не е ли по-целесъобразно средствата да бъдат разходвани за купуването на подобна техника за Сухопътните войски.

В приетите Програма и План за развитие на Въоръжените сили и действащи инвестиционни план-проекти, подобен проект не съществува. Освен това службата вече разполага с израелските бронирани коли "Пясъчна котка" (Sand Cat), които в България са известни като "Пустинни котки".

МО спира и поръчката за над 41 млн. лв. за доставка на 13 бойни бронирани машини.

И за двата конкурса в бранша отдавна имаше съмнения, че се правят за определени доставчици.

В края на миналия месец електронното издание "Бивол" писа, че всички обществени поръчки на Министерството на отбраната са обект на проверка от Военна прокуратура.

Проверката, за която няма официално потвърждение, била образувана след сигнал, в който е описано "съществуването на корупционна среда и подготовка за сключване на вредоносни сделки в Министерството на отбраната“.

Николай Ненчев коментира миналата седмица, че приветства подобни проверки и няма притеснения.

Споделяне

Още по темата

Още от България