Военният ни представител в НАТО отзован след отказан достъп до тайните на пакта

Военният представител на България в командването на НАТО за Европа (SHAPE) е отзован заради отказан достъп до секретната информация на пакта. Номинираният от генералния щаб ген. Павломир Кънчев се завърна в София, а президентът назначи ген. Ангел Златилов за национален военен представител в съюзното командване по операциите в Монс, Белгия.

След като бе представен официално в Монс на 15 април на церемонията за приемането ни в НАТО, ген. Павломир Кънчев е върнат спешно обратно в София, съобщи днес в. "Дневник".

Шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев потвърди, че ген. Кънчев не е получил сертификат за достъп до натовска секретна информация от Държавната комисия по сигурността на информацията. Пред Дарик радио той подчерта, че висшият военен има достъп до най-високо ниво национални тайни и в близките дни ще изясни какъв е проблемът.

Министърът на отбраната Николай Свинаров обясни по-рано в парламента, че ген. Кънчев е бил номиниран от Генщаба, но не е бил предложен според закона, в който пише "министърът на отбраната предлага". Предложението на Свинаров било за ген. Ангел Златилов, ръководител на Националния военен университет. Няколко часа по-късно от президентството дойде новината, че Георги Първанов е издал указ за назначаването на Златилов и той повишен в звание "генерал-майор".

Лансираният от Колев генерал Кънчев, също с указ на президента, бе освободен от поста началник на управление "Личен състав" в Генщаба. За него ще бъде търсена друга длъжност в МО след като бе върнат от Белгия. Пресаташето на военното министерство Румяна Стругарова уточни, че той бил откомандирован от Монс, където е бил на стаж.

Подмяната на генерала, според източници от военните среди, е отговор на Свинаров за нападките, които отправи публично срещу него шефът на Генщаба ген. Никола Колев за хода на военната реформа, съкращенията в армията и създаването на интегрирано военно министерство, в което да влезе и Генералния щаб. На страната на Колев застана и президентът Георги Първанов.

Според публикация в "Труд" премиерът Симеон Сакскобургготски е заповядал на шефа на Генералния щаб да прекрати медийните си изяви. Ген. Колев няма да присъства и на военния парад на 6 май, когато е празникът на Българската армия. Официалният претекст за отсъствието е участието му в заседанието на военния комитет на НАТО и на Съвета "НАТО-Украйна" в Белгия.

Споделяне

Още от България