Военният полицай рядко подслушва и глобява, разследва основно кражби

Военна полиция, сн. БГНЕС

Военната полиция е използвала едва десет пъти специални разузнавателни средства (СРС) през миналата година, като от тях е успяла да изготви три доказателства. Службата рядко е обект на граждански контрол, въпреки че има широки правомощия, които в много случаи може да засегнат и цивилни.

През миналата година военните полицаи са подслушвала основно в рамките на разследвания за разпространение на наркотици, кражба на оръжие и други, съобщиха от службата в отговор на запитване на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

Във "Военна полиция" около 1000 души работят по престъпления, извършени от военни и цивилни служители на Министерството на отбраната, като могат да разследват и техни съучастници извън системата.

Основните сигнали са за кражби

През 2014 г. в службата са постъпили общо1835 сигнала. 49 от тях са съдържали данни за извършено престъпление още при получаването им и по тях са образувани военни досъдебни производства. В още 536 сигнала са установени данни за евентуално извършено престъпление, като 94 от тях са изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство, а 76 - с мнение за изпращане на други органи.

Основната част от сигналите са били свързани с кражби на войсково имущество, измами, неизпълнение на заповед, злоупотреба с власт и служебно положение и други. През годините службата не е отбелязала видими успехи в борбата срещу корупцията.

Вече от няколко години на военните полицаи им се налага да работят и по случаи с употреба и разпространение на наркотици от военни. През миналата година са констатирани само два случая на употреба на наркотични вещества от военни при изпълнение на служебните им задължения и девет подобни случая в извън работно време.

През миналата година обаче не е получавана информация за пряка терористична дейност срещу армейски обекти.

Констатирани са и едва около 40 инцидента, свързани с нарушаване на дисциплината от военни.

Военният полицай не глобява много

По закон военните полицаи имат възможност да налагат и глоби за неизпълнение на писмени разпореждания на службата, за неявяване или незаконна съпротива.

За цялата минала година службата е наложила глоби на обща стойност 4 650 лева, като те са преведени по бюджета на Министерството на отбраната.

Малкият размер на глобите може да се обясни или с авторитета на службата или с нежеланието на полицаите да използват тези си правомощия.

Споделяне

Още от България