Зам.-министър на отбраната:

Военният полицай трябва да е най-добрият приятел на военния

Военният полицай трябва да е най-добрият приятел на военния

"Военните полицаи трябва да бъдат приятели на всеки един във въоръжените сили, а военните и цивилните да се обръщат към тях за помощ", заяви заместник министърът на отбраната Валентин Радев в понеделник по повод професионалния празник на военната полиция.

Шефът на службата пък сподели, че "след приемането през миналата година на новия закон всеки от нас разбира какво голямо предизвикателство е това да имаш закон и да го прилагаш - преди всичко отговорност".

Във военна полиция работят около 1000 души и много специалисти се обявиха срещу приемането на отделен закон за службата. Доскоро дейността на военната полиция бе регламентирана в Закона за отбраната.

Военните полицаи имат широки правомощия, включително и възможност да използват специални разузнавателни средства в борбата срещу корупцията. Преди две години премиерът Бойко Борисов пък предложи те да имат задължения по охраняването на реколтата.

По случай празника началникът на военната полиция в Пловдив Теодор Чолев разказа пред Дарик радио едно от последните разкрития на службата. Кадрови войник от 61-ва бригада в Карлово си направил мощна бомба, използвайки китайски дървесен лак.

По думите му войникът е изпробвал самоделката си в околностите на село Дъбене, където е възпроизвел взрив. Според полковник Чолев има ръст на случаите на незаконно притежаване на оръжие от хора на служба в армията.

Миналата година шефът на службата бригаден генерал Данчо Дяков каза, че службата няма достатъчно средства, за да плаща заплатите на служителите си, ако бъдат заети всички щатни бройки и за това част от тях стоят незаети. Тази година обаче от ръководството на МО обявиха, че ограниченият личен състав на службата дава "възможност тя да бъде оборудвана с различно от останалите военни подходящо въоръжение".

Дяков от своя страна заяви, че не е притеснен от броя на напускащите, защото има достатъчно подготвени кадри. След като стана ясно, че правителството смята да въведе пенсионна възраст за военните, са напуснали едва петима военни полицаи.

В момента изискването за пенсиониране е само за 27 години стаж, от които поне 2/3 в системата. Според сегашното предложение, военните ще могат да получат 20-те заплати обезщетение при 27-години трудов стаж. Пенсия обаче ще започнат да получават при навършване на съответната възраст за пенсиониране според званията - за сержантите и младшите офицери 52 г., за старши и висши офицери – 54 години; за летци, водолази, парашутисти и други специални категории – съответно 42 г. и 44 г.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?