Военният тв канал не знае колко са зрителите му, но вече има дрон

ВТК ще прави филмова поредица за Първата световна война

Военният тв канал не знае колко са зрителите му, но вече има дрон

Военният телевизионен канал (ВТК) съществува вече 15 години, но все още няма информация колко зрители има. За сметка на това издръжката му се увеличава, а приходите са минимални.

Телевизията продължава да няма реклами, въпреки че през последните години е добре технически осигурена, а вече може да се похвали и с дрон.

От телевизията отчитат и сериозна собствена продукция - само миналата година имат 89 собствени документални и военно-учебни филми, а тази година ще снимат шест документални филма, посветени на военните действия през Първата световна война и подвизите на българските войници.

Въпреки това каналът остава една от най-спорните инвестиции на данъкоплатците в сектора на отбраната.

Освен него министерството финансира и вестник "Българска армия", който в момента е седмичник.

Преди години по времето на военния министър Веселин Близнаков се появи и идея за създаване на ведомствено радио, но тя не бе осъществена и като че ли изпадна от дневния ред на ведомството.

Колко струва ВТК?

Въпреки хроничния недостиг на средства, военното министерство е единственото, което поддържа собствена телевизия.

Бюджетът ѝ за тази година е 2 163 000 лв, при близо 1.8 млн. лева за миналата година. Според МО излъчването на програмата на ВТК чрез сателит е от особено значение за българските военнослужещи на мисия зад граница.

През 2016 година ВТК има близо 18 хиляди лева собствени приходи - от застрахователни обезщетения, продажба на бракувани материални запаси и наеми, а през миналата година -

3024 лв. от наеми.

И през двете години няма приходи от реклами, които са един от индикаторите за гледаемостта на дадена телевизия.

Бюджетът на вестник "Българска армия" за 2018 година е 366 000 лв. Вестникът миналата година има близо 3400 лева приходи от реклама, а по-миналата – малко над 2 хиляди лева.

Тиражът на вестника е 3650 броя, от които 2169 броя са абонамент, а останалите 1481 се разпространяват безплатно. Няма свободна продажба.

Кой гледа ВТК?

Вече 15 години няма отговор на този въпрос.

От МО отговориха на запитване на Меdiapool, че програмата на ВТК не е включена в таргет групата на фирмите, наблюдаващи гледаемостта на електронните медии в България.

"Косвена информация за интереса на зрителите към програмата на ВТК е фактът, че в момента имаме 45 сключени договора с кабелни оператори за разпространение на програмата в почти цялата страна", посочват от МО.

Освен това проучване на Института за перспективни изследвания в отбраната през 2015 г. показало, че за 15 процента от гражданите ВТК и специализираният сайт www.armymedia.bg са основни източници на информация за случващото се в армията.

Във ВТК работят 30 души, а във вестника 13 души.

Какво пускат по ВТК?

От министерството обясниха, че през 2016 г. са произведени 76 филма на военна тематика, а през 2017 г. са произведени 89 филма (документални и военно-учебни).

Филмите се излъчват основно в рубриките "Военните репортери", "Войнишки разкази", "Ветераните разказват", "Оръжията по българските земи", "Българските ордени и медали", "Бойни знамена и маршове", "Щрихи от миналото".

Тази година ВТК започва производството на поредица от шест документални филма, посветени на военните действия през Първата световна война и подвизите на българските войници.

ВТК вече и с дрон

От няколко години ВТК излъчва в HD формат и продължава да инвестира в нова техника.

Миналата година Информационният център на МО е закупил и "Дрон с камера 4К" за 3800 лв. /с включено ДДС/.

"В последните години този тип техника влезе в употреба във всички съвременни новинарски телевизии. Спецификата на военната тематика и събития изискват специално внимание към начина на заснемане и показване. С дрон се записват и отразяват военни учения, както и пораженията от производствени аварии, природни бедствия и други случаи, в които операторите не могат да достигнат до съответните обекти с традиционните технически средства и способи", аргументират покупката от ВТК.

Заснетите с дрон филми като "Сейбър гардиан" (2017) се посрещат с голям интерес сред военните специалисти и зрителите, посочват от МО, без да става ясно от къде имат подобна информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?